Vybírání papíru z kontejnerů je trestný čin

Opava – Jen velmi málo lidí ví, že vybírání kontejnerů je trestné. Potkat přitom bezdomovce s hlavou v popelnici je však téměř každodenní záležitost – často hledají jídlo, někteří z nalezené potravy a předmětů žijí. V poslední době se ale velmi rozšířily krádeže papíru, a to v takové míře, že výrazně ovlivňují množství vytříděného sběru.

Opava, a řada dalších českých měst poctivě třídí odpad. To kromě sběru skla a plastu zahrnuje také třídění papíru. Kontejnery na tříděný odpad jsou v Opavě rozmístěny už od roku 1995. V minulém roce navíc město investovalo více než pět miliónů korun, a zakoupilo nový lis na odpadky.

I když se tak výrazně snížily provozní náklady a zvýšila efektivita třídící linky, odpadu k třídění je méně, než se očekávalo.

„Pokles v hmotnosti tříděného odpadu je způsoben právě masovým vybíráním kontejnerů s papírem. V Opavě jej odhadujeme zhruba na 600 tun ročně," řekl Martin Girášek, provozně-technický náměstek Technických služeb v Opavě.

„Všeobecně, jakýkoliv odpad odložený občanem do kontejneru se stává majetkem příslušného města, a tedy následné vybíraní kontejnerů jednotlivými občany či skupinami je krádeží," doplnil Girášek.

V poslední době se podle Giráška navíc začaly rozmáhat organizované krádeže papíru. „Když policisté zloděje při vybírání kontejnerů přistihnou, řeší věc jako krádež. Dle našich informací poté zjišťují, jestli už byl za nějaký majetkový delikt trestán. Pokud ano, bez ohledu na hodnotu kradených věcí se jedná o trestný čin," vysvětlil postup policie.

A vzápětí ale trochu víc pesimisticky dodal: „I když dostane městská policie oznámení, že se u jejich kontejnerů něco podobného děje, než přijede hlídka, zloději jsou pryč."