Jarní úklid bude stát Ostravu 4 miliony, dalších 10 půjde na opravy cest

Ostrava - Města a obce začínají uklízet po zimě. I když oficiální jarní úklid začíná až začátkem dubna, pracovníci technických služeb vyráží do ostravských ulic už teď. Na jaro se připravují i restaurace. Povolení za provoz předzahrádek většina provozovatelů ještě nedostala.

Jarní práce čekají i horolezce, kteří se nechávají najímat na údržbu výškových budov. Aktuálně mají umýt okna obchodního domu. „Mytí oken dělá málokdo, protože je to práce na laně. Podobných zakázek máme letos docela hodně,“ uvedl horolezec Jakub Lyčka.

Uklizené musí být chodníky i celé ulice. V parcích z trávy mizí vše, co zakrýval sníh. Práci mají i cestáři.  „Úklid po zimě bude stát město zhruba čtyři miliony korun, na opravu silnic a chodníků máme vyčleněno deset milionů,“ uvedla mluvčí Moravské Ostravy a Přívozu Jana Pondělíčková.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

S přicházejícím jarem se kromě úklidových čet brzy objeví i první zahrádky u restaurací. „Požádali jsme o povolení otevřít zahrádku už na začátku února, ale pořád ještě nevíme, jestli ho dostaneme,“ uvedla barmanka kavárny ve Stodolní ulici Marcela Čajčíková. V nejistotě jsou i další podniky na Stodolní. Loni povolení na zahrádku nedostaly všechny.

„K žádostem budeme přistupovat individuálně, takže v současné době nemůžu říct, které provozovny budou moc mít předzahrádky a za jakých podmínek,“ uvedla Pondělíčková. Přípravy na jaro jsou ale podle meteorologů předčasné. Už o víkendu by totiž mělo začít sněžit a příští týden se vrátí zima se vším všudy. Mrznout bude i přes den.

Vydáno pod