Školáci se málo hýbou a tloustnou. Ministerstvo chystá změny

Olomouc - Ministerstvo školství chystá nový projekt, který by měl bojovat proti nedostatku pohybu žáků a studentů ve školách. Podle posledních průzkumů endokrinologického ústavu vzrostla dětská obezita a nadváha o padesát procent. Přimět mládež k pohybu se snaží i olympijští sportovci. Do Olomouce přijela propagovat sport na školách i Šárka Kašpárková.

Když je tělocvik, spousta žáků sedí na lavičkách. Necvičí kvůli nemoci i z jiných důvodů. „Často si myslím, že se jim jen nechce,“ řekl tělocvikář Základní školy Spojenců v Olomouci Jiří Fleško.

Nezájem o tělocvik se podepisuje i na fyzické zdatnosti žáků. „Když se porovnají dvacet let staré výkony žáků základní školy s těmi nynějšími, tak vidíme, že to šlo jednoznačně dolů,“ potvrdil tělocvikář ze Základní školy Gorkého Jiří Marvan.

Lékaři mu dávají za pravdu. Podle průzkumů se počet obézních dětí za posledních osm let zdvojnásobil. A v současné době je v Česku 174 tisíc teenagerů, kteří mají problémy s váhou. „I rodiče naléhají na praktické lékaře, aby osvobozovali děti z tělesné výchovy, a to i v případech, kdy to není ze zdravotních důvodů nutné,“ uvedl Dalibor Postucha, lékař z Kliniky rehabilitačního a tělovýchovného lékařství Fakultní nemocnice Olomouc.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Problémy mají i sportovní školy. Do speciálních tříd se jim hlásí čím dál méně dětí. Například na Základní škole Spojenců musí původně jen plavecké a hokejové třídy doplňovat zhruba z poloviny nesportovci. Peter Bazger, ředitel školy, ale dodává, že pokles souvisí i s tím, že sport je stále dražší.

Dětské pasivity si všimli profesionální sportovci. Snaží se děti motivovat k lepším výkonům, za ně pak rozdávají odznaky. „Chceme zapojit do našeho projektu nejen vybrané talenty, ale i ostatní děti,“ uvedla mistryně světa v trojskoku Šárka Kašpárková.

Ministerstvo školství chce pomocí pilotního projektu začít příští rok testovat zhruba na třiceti školách, jak změnit osnovy v oblasti pohybu a výživy. Podle ředitele odboru vzdělávání Tomáše Zatloukala bude výuka tělocviku rozšířena i o konkrétní aktivity. Testování bude trvat zhruba tři roky. Na základě zpětné vazby od učitelů pak ministerstvo vytvoří metodiku, kterou doporučí i na ostatních školách.