Společnost RPG prodává hornické dvojdomky

Ostrava - Společnost RPG prodává hornické dvojdomky. Největší soukromý vlastník bytového fondu přitom roky říká, že byty prodávat nechce. Teď potvrdil, že na takzvané finské domky se omezení zřejmě nevztahuje. Nájemníci si mohou na RPG podat žádost, musí ale počítat s tím, že cena bude ve statisících.

Stát postavil finské domky před padesáti lety pro horníky a dodnes jsou oblíbeným příměstským bydlením se zahradou. Jejich vlastník teď oznámil, že nájemníci si je mohou koupit. „Našim cílem není tyto nemovitosti hromadně rozprodat, ale pokud má někdo o jejich odkup zájem, může nás o to požádat. V případě, že se obě strany dohodnou, odkup je možný,“ řekl mluvčí Petr Handl, společnosti RPG, které domky patří.

Řada nájemníků si domek chce koupit a už dlouho o tom uvažuje. Jedním z nich je Josef Štěpaník z Ostravy-Radvanic. „Chceme domek koupit, protože si ho chceme opravit tak, abychom v něm mohli důstojně stárnout,“ řekl. Další nájemnice Juliana Dočkalová je přesvědčená, že o koupi má zájem skoro každý nájemník. „Všichni už do toho dali mnoho peněz,“ vysvětlila.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Společnost RPG vlastní zhruba tři tisíce finských domků, nejvíce jich je v Ostravě, potom v Orlové, v Petřvaldě a v Doubravě. Podle RPG stačí, aby si nájemníci podali žádost. Firma pak stanoví cenu na základě stavu domu, velikosti pozemku a dalších kritérií. „Jsou to ceny obvyklé na trhu s nemovitostmi v této kategorii. Pohybují v rozmezí od čtyři sta do osm set tisíc korun,“ řekl Handl.

Předseda sdružení Byty RPG Roman Macháček zahájení prodeje domků vítá, nelíbí se mu ale cena. „Cena se nám zdá přemrštěná, protože soukromní vlastníci dostali tyto byty od státu prakticky zadarmo,“ připomenul.

Koupit si od RPG finský domek mohou i jiní zájemci. Společnost ale prodává pouze ty neobsazené. Pro současné obyvatele, kteří dál preferují nájemní bydlení, se nic nemění.