Firmy v kraji neplánují letos přibírat nové zaměstnance

Ostrava - Firmy až na výjimky nebudou letos přibírat nové zaměstnance. Podle prognózy úřadu práce sice jaro přinese oživení, na konci roku však bude nezaměstnaných zhruba stejně jako teď - kolem osmdesáti pěti tisíc.

V Moravskoslezkém kraji jsou další tisíce lidí bez práce. Jejich počet už šest měsíců za sebou roste a letošní rok podle všeho lepší nebude. Problém je v tom, že firmy si nemohou dovolit nové zaměstnance. Úřad práce oslovil přes dva tisíce firem z MS kraje. „Předpokládají pouze nepatrný nárust zaměstnanosti,“ uvedla Vladana Piskořová z Úřadu práce v Ostravě.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Najít novou práci je už teď velký problém. Lidé bez vzdělání, se zdravotním omezením nebo starší lidé skoro nemají šanci. Jaro by sice mělo přinést oživení, ale pak zase přijdou na úřady absolventi škol, na podzim pak útlum stavebních prací. Některá odvětví budou podle úřadu práce snižovat počty lidí, například zdravotní a sociální péče, také hornictví. „Rok 2013 bude velmi ekonomicky náročný, takže neočekáváme, že budeme přijímat nové zaměstnance,“ uvedl i mluvčí OKD Vladislav Sobol.

ArcelorMittal Ostrava podle mluvčí Barbory Dvořákové propouštění nechystá. „Plánujeme, podobně jako v posledních letech, nábor několika absolventů technických středních a vysokých škol,“ řekla Dvořáková. Ani propouštění, ale ani noví zaměstnanci, tak to vidí i Hyundai a Vítkovický hodling.