Starosta chce dostat zpronevěřené peníze zpět exekucí

Orlová - Exekucí novostavby rodinného domu by mohl skončit případ více než pětimilionové zpronevěry účetní Městského úřadu v Orlové. Takové je stanovisko starosty města Jiřího Michalíka, který trvá na tom, aby účetní ukradené peníze vrátila. Obviněná sice už začala dluh splácet, za minulý měsíc ale peníze neposlala.

Novostavba v Dolní Lutyni na Karvinsku je těsně před dokončením. Chybí jen natřít fasádu. Bydlí tam účetní, která je podezřelá, že na radnici v Orlové zpronevěřila přes pět milionů korun. Teď je na mateřské dovolené. Česká televize se ji pokusila kontaktovat, ale bez úspěchu.

Sama účetní městu nabídla splátky dluhu. Od listopadu do ledna poslala přes 30 tisíc korun. Za únor už ale nezaplatila. Pokud sama nepřijde na radnici s návrhem, jak dluh splatit, hodlá se starosta obrátit na exekutora. „Nemůžeme čekat na vrácení peněz sto let,“ řekl starosta Orlové Jiří Machalík. Opoziční zastupitelé jsou vůči návrhům starosty Orlové zdrženliví. „To musí rozhodnout soudy, jakým způsobem bude peníze vracet,“ upozornil Rostislav Šajer z TOP 09.

Účetní odešla na mateřskou dovolenou ještě předtím, než radnice na zpronevěru přišla. Stále je tak zaměstnankyní úřadu. Po návratu z mateřské ji ale čeká výpověď.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)