Lidé z Frenštátu pod Radhoštěm pohřbili tři obyvatelky domu čp 39

Frenštát pod Radhoštěm - Lidé z Frenštátu pod Radhoštěm dnes pohřbili další tři oběti tragického výbuchu s požárem. S obyvatelkami bytu ve 2. patře zříceného panelového domu se rozloučila plná obřadní síň. Vzpomínky na minuty, které desítkám lidí úplně změnily život, se stále vracejí.

Milena byla čerstvá šedesátnice, kterou valná část lidí z Frenštátu pod Radhoštěm znala jako skvělou učitelku v mateřské škole. Její dcera Dita se do Beskyd vrátila po téměř dvaceti letech prožitých v Polsku, i s desetiletou Adélkou, která měla ráda zvířata a seriál Simpsonovi. Všechny zemřely v troskách domu číslo 39.

Pohřbem vrcholí týden piety za oběti neštěstí. Vedení města chystá příští týden ukončit finanční sbírku a rozdělit peníze poškozeným. Trosky už jen málo připomínají dům, který tam stál. Zpevnění sklepní části je podmínkou k tomu, aby se tam mohli vrátit obyvatelé sousedního vchodu. Přestože ulice 6. května leží v samém centru města a prochází se jí k hlavnímu náměstí, řada obyvatel se jí od tragédie raději vyhne a zvolí i delší cestu. Kdo jde kolem, u zbořeniště se zastaví.

„Jsou lidé, kteří se bojí plakat, jakoby čekali na povolení. I od toho je takzvaný intervent, který má čas a prostor se truchlícímu člověku věnovat,“ vysvětlovala policejní psycholožka Zuzana Baranová.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

David Malysz pracuje jako kriminalista. Práci s obětmi trestných činů a neštěstí si přibral navíc, dělá ji ve svém volném čase. „Můžu si s lidmi povídat, chytit je za ruku, můžu je obejmout, když to potřebují. Jako vyšetřovatel nemám prostor sdílet s nimi jejich bolest a trauma,“ řekla Malysz.

Plačtivo bude i v neděli na frenštátském náměstí. Zemřelou paní Milenu tam měli na Den učitelů vyznamenat za celoživotní práci s dětmi. Místo toho za ni budou truchlit na mši za oběti tragédie.

Vydáno pod