Asociace energetických auditorů poukazuje na nedostatky kolegů

Ostrava - Energetické štítky na budovách nemusí být vždy pravdivé. Upozornila na to asociace energetických auditorů na stavebním veletrhu v Ostravě. Podle ní někteří auditoři podbízejí a účtují za vystavení průkazu záměrně nízkou cenu. Budovu pak ale neposuzují řádně. Ministerstvo průmyslu ceny za posouzení domů regulovat nechce.

Od 1. ledna musí mít každý, kdo prodává dům nebo byt, průkaz energetické náročnosti budovy. Obavy, že auditoři vyšroubují ceny za vystavení průkazu, se prý nepotvrdily, naopak.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Podle asociace energetických auditorů by mělo stát například posouzení rodinného domku a vystavení průkazu zhruba pět tisíc korun, firmy ale inzerují dva tisíce i méně. Ceny energií rostou a průkaz bude stále žádanější. Asociace o problémech kolem energetických štítků informovala na stavebním veletrhu v Ostravě, její poradna byla po celý den plně vytížená. Energetických specialistů, zapsaných v seznamu ministerstva průmyslu, je už více než tisíc a dál jich přibývá. Kdo má pochybnosti o kvalitě nebo ceně, může se obrátit na Státní energetickou inspekci. Ta už několik případů řeší.