Karviná zakázala podomní prodej

Karviná - Karvinští radní rozhodli zakázat ve městě podomní prodej. Důvodem jsou stovky stížností a špatných zkušebností s lidmi, kteří jim klepou na dveře. Nařízení začne ve městě platit za čtrnáct dní. Pokud ho prodejci nebudou respektovat, hrozí jim pokuty.

Markéta Trombíková je v důchodu. Podomní prodejkyně jí nabízela změnu zdravotní pojišťovny. Když odmítla, snažila se dostat do jejího bytu. „Paní mi strčila nohu mezi dveře, říkala, že jsem jí ublížila. Bylo to velmi nepříjemné,“ líčila Markéta Trombíková.

Gertrudě Kubíčkové, která změnila dodavatele energií, nebyla příjemná návštěva zástupce společnosti, od které odešla. „Chtěl vidět moji smlouvu, byl naštvaný, že jsem mu ji neukázala,“ popisovala žena.

Reportáž Pavlíny Daňkové (zdroj: ČT24)

Množící se stížnosti a problémy donutily radnici k razantnímu kroku. Lidé pohybující se v domech navíc často prodej pouze předstírají. Mnohdy to jsou ve skutečnosti takzvaní tipaři. „Někdy se mohlo jednat o osoby, které si tipovaly objekty k trestné činnosti,“ potvrdil zástupce ředitele Městské policie Karviná Václav Ožanka.

Primátor Karviné Tomáš Hanzel zdůraznil, že za porušení zákazu hrozí pokuta až dvě stě tisíc korun. Podomní prodej byl zakázán už dříve také v dalších městech Moravskoslezského kraje. Například v Bohumíně nebo v Českém Těšíně.