Soud začne projednávat případ Lessyho obžalovaného z pomluvy

Praha - Soud se začne ve čtvrtek zabývat případem bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho, který je obžalovaný z pomluv policejních funkcionářů a zneužití pravomoci úřední osoby. Lessy, který teď pracuje na frýdecko-místeckém magistrátu, vinu resolutně odmítá.

Podle policejní inspekce Lessy vědomě poskytl médiím nepravdivé informace, které navíc získal v souvislosti s výkonem funkce policejního prezidenta. V září 2011 údajně předal své mluvčí dokumenty očerňující náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka a pověřil ji, aby je předala vybranému novináři. V deníku Právo pak uvedl, že jeden z údajných členů takzvaného Toflova gangu jako pracovník policejní inspekce zametal oznámení na Vaňka, který tehdy působil jako náměstek ředitele brněnské policie. Řekl také, že o všem věděl i Vaňkův nadřízený.

Lessy, který v současné době vede odbor bezpečnostních rizik a prevence kriminality frýdecko-místeckého magistrátu, se hájí tím, že v den, kdy měl spáchat trestný čin, vyzvedával syna z ostravské nemocnice. Proto prý nemohl nikomu předat žádné dokumenty.

Obvodní soud pro Prahu 7 loni v prosinci Lessymu uložil trestním příkazem osmiměsíční trest podmíněně odložený na 18 měsíců. Někdejší šéf policie však podal odpor, a soud tak musel ve věci nařídit hlavní líčení, které začne ve čtvrtek. V případě odsouzení hrozí Lessymu až tříleté vězení.

Ministr vnitra Jan Kubice propustil Lessyho ze služebního poměru okamžitě poté, co ho inspekce loni v srpnu obvinila z trestné činnosti. Během několika hodin pak do čela policie jmenoval Lessyho dosavadního náměstka Martina Červíčka. Odvolání ostře kritizovala opoziční ČSSD, která krok přirovnala k veřejné popravě a naznačila, že Lessy mohl být obviněn účelově, aby byly splněny podmínky pro jeho odvolání z funkce. Znepokojení vyjádřil například i prezident Václav Klaus.

Lessy se proti svému vyhazovu od policie brání žalobou. Poukazuje mimo jiné na to, že ministr neprovedl před propuštěním šetření podle zákona. Unie bezpečnostních složek už dříve vyjádřila názor, že Kubice nemusel Lessyho vyhodit, ale mohl jej pouze postavit mimo službu. Vztah Lessyho a Kubiceho provázelo mnoho sporů. Ministr nesouhlasil například s Lessyho pohledem na restrukturalizaci policie, a třikrát mu proto vrátil k přepracování jeho návrhy. Podal také policejní inspekci několik podnětů, aby prověřila, zda Lessy svým jednáním nespáchal trestný čin.