Demolice postupuje, vlastníci domu řeší pojistku, město rozdělení peněz

Frenštát pod Radhoštěm - Výbuchem zničený dům ve Frenštátě pod Radhoštěm se bude rozebírat jednodušší metodou. Dnes ji schválil statik a pracovnice zkušebního ústavu stavebního. I přesto se lidé z vedlejšího vchodu nastěhují nejdříve koncem týdne. Společenství vlastníků domu 39 začíná řešit výplatu pojistky a své vlastní zrušení. Dům totiž neexistuje.

Provizorní dřevěná konstrukce, kterou koncem minulého týdne vyrobili tesaři, dosloužila velmi rychle. Poslední patro výbuchem zničeného domu už není třeba zpevňovat. Střecha je pryč, teď dělníci likvidují fasádu. Statik Josef Pacula je na místě každý den. Podle jeho výpočtů i závěrů jeho kolegyň ze zkušebního ústavu se může začít dům rozebírat rychleji. Panely nebude třeba odřezávat.

Ještě včera statik odhadoval, že se lidé do vedlejšího vchodu vrátí v sobotu. Dnes už termín potvrdit nechtěl. „Uvidíme, jak ty stěny půjdou rychle,“ řekl Pacula.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Na účtu pomoci obětem neštěstí je 13 milionů korun. Radní teď řeší, jak peníze rozdělit. Konkrétní pravidla rozdělování pomoci bude schvalovat zastupitelstvo. „Předpokládáme, že v březnu kvůli tomu svoláme mimořádné zastupitelstvo,“ uvedl místostarosta Frenštátu pod Radhoštěm Pavel Mička.

Dům byl v majetku Společenství vlastníků. Podle radnice byl pojištěn na 7,5 milionu korun. Pojistka bude součástí likvidace sdružení. To po destrukci domu fakticky zaniklo. Majetkem společenství je také pozemek pod domem. Na místě, na kterém oběti výbuchu už znovu žít nechtějí. První jednání o jeho osudu proběhne ve čtvrtek.