Střídavé počasí lyžaře neodradilo. Do hor vyrazili

BESKYDY, JESENÍKY - Navzdory proměnlivému počasí mají za sebou moravskoslezské lyžařské areály z hlediska návštěvnosti poměrně dobrý víkend. Příznivci zimních sportů za sněhem vyrazili hlavně v sobotu a neodradilo je ani sněžení.

„Počasí o víkendu bylo jako den a noc. V sobotu sněžilo a byla opravdu nádherná zima. Dneska už bylo počasí spíše jarní a teploty se pohybovaly nad nulou. S návštěvností jsme ale spokojeni,“ řekl vedoucí areálu Ski Bílá na Frýdecko-Místecku Jaroslav Vrzgula.

Dodal, že během víkendu do střediska zavítalo asi 3000 návštěvníků. "Sněhu na sjezdovkách i ve volné přírodě je
pořád dost, takže i běžkaři stále mohou vyrazit. Při intenzivním sobotním sněžení jsme měli trochu problémy s udržením všech tras, kterých je 76 kilometrů, ale průběžně jsme se snažili je upravovat," řekl Vrzgula. Na sjezdovkách je v Bílé v průměru 55 centimetrů sněhu.

Podle Vrzguly areál počítá s tím, že bude v provozu minimálně do Velikonoc. Počátkem března plánuje přechod na mimosezonní ceny.Také do příměstského areálu Vaňkův kopec nedaleko Ostravy si lidé o víkendu našli cestu.

Navštívila ho asi tisícovka vyznavačů zimních sportů. „V sobotu to byl nádherný zimní den, i když sněžilo, lidé se nenechali odradit. Připadlo asi 15 až 20 centimetrů sněhu,“ řekl provozovatel Martin Kafka. V areálu je stále 70 až 90 centimetrů sněhu, a nabízí tak lidem
kvalitní podmínky. Ceny za lyžování bude v lyžařském středisku ovlivňovat hlavně počasí.

„Pokud by bylo hodně jarní, tak samozřejmě přejdeme na mimosezonní ceny,“ podotkl Kafka. Také v tomto areálu by si lidé mohli zajezdit až do Velikonoc. „Samozřejmě bude záležet na zájmu lidí,“ doplnil Kafka.

Horská služba Beskydy hodnotí víkend jako spíše klidný. Návštěvnost ve střediscích byla průměrná, v některých mírně vyšší. V provozu stále zůstávají všechny lyžařské areály.