Soud dvává zelenou papírně v Zábřehu. Smlouva na pozemky platí

Zábřeh - Zábřeh prohrál soud o pozemky pro papírnu. Společnost Wanemi, která už několik let usiluje o její stavbu, tak může pokračovat v plánovaných přípravách. Koupi parcel přitom provázela řada nejasností. Firmě je i přes protesty obyvatel přislíbilo minulé zastupitelstvo. Současné vedení města ale s projektem nesouhlasí a chce ho zastavit.

Krajský soud v Olomouci zamítl žalobu na určení neplatnosti kupní smlouvy na pozemky pro papírnu, o kterou usiluje firma Wanemi. Smlouva tedy platí. Krajský soud tím změnil rozhodnutí Okresního soudu v Šumperku, který v minulosti prohlásil kupní smlouvu mezi městem a společností Wanemi za neplatnou.

„Nejsme spokojeni s výrokem soudu. A také nejsme spokojeni odůvodněním právních argumentů, které náš právní zástupce během soudního líčení předložil,“ uvedl starosta města Zábřeh František John.

Mluvčí společnosti Wanemi nezvedal mobil a nereagoval na sms. Pro Mladou Frontu Dnes však jednatel firmy Aleš Žák uvedl, že rozhodnutí soudu vítá a rozsudek považuje za průlomový. S tím však nesouhlasí odpůrci celého projektu.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

„Ta smlouva, o kterou se jednalo, má ještě spoustu dalších podmínek, které firma musí splnit, aby tyto pozemky nabyla. My jsme si jistí, že firma tyto podmínky není schopná splnit,“ prohlásil člen občanského sdružení Za zdravý Ráječek Petr Wolf.

Lidé protestují proti stavbě papírny hlavně proto, že se obávají zhoršení životního prostředí. Město teď podá dovolání k Nejvyššímu soudu.