Vrcholí přípravy na demolici frenštátského domu. Dárci poslali už 4 miliony

Frenštát pod Radhoštěm - Hasiči a pracovníci specializované firmy vyklízejí věci ze zničeného paneláku a před demolicí zpevňují jeho konstrukci. Stále více se potvrzují spory mezi pravděpodobným strůjcem výbuchu a obyvateli domu. Na finanční a věcnou sbírku přispívají tisíce lidí. Šatstva je dost, chybí především kuchyňské vybavení.

Hasiči začali vyklízet poslední věci z bytů. Navezené klády mají zbytek domu před demolicí provizorně zpevnit. „Zbývající část domu číslo popisné 39 bude vyztužena po jednotlivých podlažích a potom dojde k postupnému rozebírání konstrukcí tak, aby nedošlo k poškození vedlejšího domu,“ vysvětlovala vedoucí frenštátského stavebního úřadu Marie Chromčáková.

Vyklízení bytů a instalace dřevěných výztuh do zničených bytů bude probíhat ještě zítra. Demoliční práce pak začnou nejdříve v pátek. Teprve až po jejich skončení se vrátí domů lidé z vedlejšího vchodu.

Česká televize mluvila se dvěma dřívějšími nájemníky domu. Na kameru se vyjádřit odmítli, potvrdili ale, že podezřelý muž se do paneláku přistěhoval na počátku 90. let. Už tehdy působil svému okolí problémy a nechtěl se připojit ke Společenství vlastníků. Byt měla nakonec odkoupit jeho sestra. Muž si přitom na ostatní obyvatele domu často stěžoval. Trnem v oku mu bylo to, že Společenství povolilo provoz večerky ve sklepě přímo pod jeho bytem. „Podal proti společeství žalobu o nemajetkovou újmu. Tato žaloba byla jako neopodstatněná soudem zamítnuta,“ uvedla advokátka Ivana Quittová.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Náklady na soudní řízení, které mu soud uložil zaplatit, muž neuhradil. Právě ty se staly předmětem první exekuce podané spolubydlícími v domě. Všechny dluhy vůči Společenství vlastníků nakonec i s náklady exekutora dosáhly téměř čtvrt milionu korun.

Finanční sbírka na pomoc lidem ze zničeného domu roste každou minutou. Ve středu pozdě odpoledne na ní byly už čtyři miliony korun. Frenštát vyhlásil tři dny piety, ruší se všechny kulturní akce.

Prostory frenštátské charity jsou zaplněné oblečením a další hmotnou pomocí. Ředitelka Lenka Tabachová musí vyřizovat stovky telefonátů a mailů. Aktuální vzkaz je, že další oblečení už není potřeba. Chybí naopak kuchyňské vybavení včetně příborů, pánviček, otvíráků a podobnách věcí.

Peníze mohou lidé posílat na speciální konto nebo přispět hotovostí na recepci radnice. Charita má otevřeno každý den od sedmi do devatenácti hodin.