Městská policie rozdává olomouckým důchodcům osobní alarmy

Olomouc - Olomoučtí strážníci rozdávají důchodcům osobní alarmy. Staří lidé mohou zařízení využít v případech, kdy je někdo ohrožuje nebo mají zdravotní problémy. Po spuštění vydává malý přívěsek pronikavý zvuk, který doplňuje i světelný signál. Senioři mají o alarmy velký zájem, strážníci jich proto rozdají do konce února zhruba tisíc.

Malý přívěsek, který dokáže zachránit člověka, stojí kolem sedmdesáti korun. Při spuštění upozorní pronikavá siréna na zloděje, který se pravděpodobně poleká a uteče. „Člověk, když je přepadený, tak je většinou zaražený. A ten řetízek upozorní okolí, že se něco děje,“ vysvětloval Zdeněk Dobrý, který chce řetízek nosit.

Alarmem si může člověk přivolat pomoc i v případech, kdy má zdravotní problémy. Hlasité tóny sirény by měly zahnat i psa, který na člověka útočí. „Myslím si, že je to výborná pomoc,“ schválí vynález Miloslava Štěpániková.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

Siréna se vypne teprve tehdy, když se malý spínač spojí znovu s alarmem. Strážníci počítají s tím, že za případně rozrušeného důchodce alarm může vypnout člověk, který mu přiběhne na pomoc. Osobní alarmy u nás nejsou prozatím moc rozšířené. V Čechách je používají třeba v Lounech nebo v Děčíně. Na Moravě jde podle olomouckých strážníků novinku.