Do Frenštátu míří pomoc ze všech stran. Na účtě je už 2,5 milionu

Frenštát pod Radhoštěm, Chrastava - Solidarita s oběťmi výbuchu ve Frenštátu pod Radhoštěm je veliká. Na účtu určeném pro obyvatele domu, kteří přežili, se již sešlo více než dva a půl milionu korun. „Jen během noci na dnešek tam přibylo přes milion korun. Ve městě i v celé zemi se zvedla až nečekaná solidarita,“ řekla starostka Frenštátu Zdeňka Leščišinová.

Sto tisíc pošle do Frenštátu vedení města Nový Jičín, minimálně sto tisíc plánuje postiženým darovat také město Chrastava na Liberecku, které uspořádá pro oběti exploze i benefiční koncert. Že Chrastava na Frenštát myslí, není zcela náhodné. Po ničivých povodních před dvěmi lety dostali zase lidé z Chrastavy 350 tisíc z Frenštátu.

„Frenštát nás podpořil v době, která pro nás byla v moderní historii nejsložitější. Myslím, že je správné, abychom jim nyní, kdy sami prožívají těžké chvíli, pomoc oplatili,“ řekl starosta Chrastavy Michael Conov.

Benefiční koncert chce město uspořádat 13. května. V plánu zatím je, že na něm vystoupí školní sbory. „Rádi bychom, aby na koncert přijela starosta Frenštátu a dar osobně převzala,“ doplnil starosta.

V neděli časně ráno zemřelo v panelovém domě ve Frenštátu pod Radhoštěm nejméně pět lidí, další byli zranění. Dva jsou ve velmi špatném stavu. Důvodem byla exploze plynu a poté požár. Policie má podezření, že výbuch má na svědomí jeden nájemník, který rovněž zahynul.

Finanční i jiné dary do Frenštátu posílají lidé z různých částí republiiky už od pondělí. Do sídla frenštátské charity přišlo s různými věcmi kolem čtyř set lidí. „Lidé přicházejí, ale také volají z celé republiky, soukromníci i firmy, chodí nám balíky s pomocí,“ uvedla ředitelka charity Lenka Tabachová.