Nová pomoc pro nezaměstnané. Člověk si sám vybere rekvalifikaci, úřad zaplatí

Ostrava - Takzvané zvolené rekvalifikace jsou stále populárnější mezi nezaměstnanými z Moravskoslezského kraje. Lidé si mohou sami najít kurz, který jim po splnění podmínek zaplatí úřad práce. Od začátku roku požádaly o tuto možnost stovky lidí. Nezaměstnaní většinou vidí rekvalifikaci jako jediné východisko.

Nový nástroj na snížení nezaměstnanosti oslovil lidi bez práce i firmy. Zvolenou rekvalifikaci si vybrala i paní Ludmila. Pracovala v keramické dílně, ale po mateřské se jí nepodařilo najít práci. „Až tento kurz absolvuji, budu moct pracovat v sociálních službách, jako pečovatelka v domovech pro seniory,“ řekla účatnice kurzu práce se seniory Ludmila Valenčinová.

V Moravskoslezském kraji zvolenou rekvalifikaci absolvovalo už zhruba tisíc lidí a další stovky podaly žádost. „Kurzy si vybírají lidé sami, proto jsou velmi různorodé. Nejčastěji však mají zájem o kurzy řidičské,“ informoval Libor Buganský z ostravského úřadu práce. 

Nezaměstnaný Nikolas Trichas se přihlásil do kurzu pro profesionální řidiče, když se neuživil jako vyučený spojovací mechanik. „Doufám, že jako řidič něco seženu,“ uvedl Trichas.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

V Moravskoslezském kraji je teď bez práce 86 tisíc lidí. Po mnoha měsících marného hledání nezaměstnaní často považují rekvalifikaci za poslední šanci. „Je to pokus. Zoufalý člověk dělá zoufalé činy,“ prohlásil další člen kurzu pro řidiče Pavel Bartoníček.

Mezi oblíbené patří také svářečské kurzy. V kraji je totiž o svářeče stále velký zájem. „Dostal jsem příslib od zaměstnavatele, že po ukončení kurzu nastupuji do práce,“ řekl Jan Marynčák.

Úřady práce mohou po splnění podmínek zaplatit rekvalifikaci až do částky 50 tisíc. Zatím říkají, že mají peněz dost.

Vydáno pod