Pojistné podvody na Ostravsku začíná zkoumat policie

Policie v Ostravě se začala zabývat dosud největším problémem s přeregistrací pacientů mezi zdravotními pojišťovnami. Začátkem roku totiž změnilo pojišťovnu extrémně velké množství pacientů, především pak sociálně slabých obyvatel bývalých hornických kolonií v městském obvodě Ostrava-Radvanice. Řada z nich o změně neví, policie tak zkoumá i pravost podpisů na smlouvách.

„U několika pacientů, kteří byli přeregistrováni na Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnu, je už prokázáno, že to bylo bez jejich vědomí. Považuji to za obrovský skandál,“ řekla radvanická lékařka Eva Schallerová. Ta zjistila, že změnu zdravotní pojišťovny během posledních měsíců provedlo téměř deset procent jejích pacientů – což je ve srovnání s minulostí extrémně velké číslo.

Fakt, že se jedná především o sociálně slabé, často romské rodiny s velkým počtem dětí naznačuje, že dealer zdravotního pojištění si cíleně vybíral lidi, kteří si změny pojišťovny vůbec nevšimnou, nebo jí nebudou přikládat důležitost. Dealeři získávají za každou novou smlouvu provizi.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna už se k celé situaci vyjádřila. „V tomto konkrétním případě šlo o selhání jednotlivce, se kterým již byla ukončena spolupráce,“ řekla Elenka Mazurová, mluvčí ČPZP. Jako dealeři nových pojištění bývají najímáni externí spolupracovníci. Pokud se přihlásí klienti, kteří byli přeregistrováni a nevěděli o tom, pojišťovna vše vrátí do původního stavu. Mazurová nicméně neuvedla, kolika takovýchto případů pojišťovna eviduje.

„Když porovnali můj podpis s podpisem na registračním listu, vyšlo najevo, že někdo můj podpis prostě padělal,“ tvrdí Marcela Dömeová, jedna z poškozených. Ta dostala do poštovní schránky novou průkazku zdravotní pojišťovny nejen pro sebe, ale také pro čtyři děti. Dömeová včera podala trestní oznámení.

VZP
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK

Lékařka Schallerová nicméně tvrdí, že podvody se netýkají pouze ČPZP, ale i Všeobecné zdravotní pojišťovny. „Pacientka, která přešla k VZP, se dušovala, že nic nepodepsala, a běžela to hned na pojišťovnu vyřídit. I v jejím případě se pak zjistilo, že nesouhlasí nejen její podpis, ale ani adresa. Proto jí ani nepřišly nové kartičky VZP.“

 „Nevím o tom. Pokud by ale některé registrace byly zpochybněny, samozřejmě to budeme řešit. V minulosti jsme měli podobné zkušenosti, kdy byly zfalšovány registrační listy, o novém případu ale nemám žádné informace,“ řekl Michal Vojáček, ředitel odboru zdravotní péče z ostravského ředitelství VZP.

„Se všemi jsem o tom samozřejmě ještě nemluvila. V minulých dnech mi ale začaly chodit od různých zdravotních pojišťoven chybové výpisy s tím, že pacienti už nejsou jejich pojištěnci. Předpokládám, že nepůjde jen o několik ojedinělých případů,“ zakončila svá prohlášení lékařka Eva Schallerová.

Vydáno pod