Jak měří horští záchranáři sníh? Podívejte se na Ovčárnu

Jeseníky - Nejen silničáři, ale také horší záchranáři mají v těchto dnech moc práce. Prakticky pořád jsou v terénu už od prvního sněhu, což bývá většinou v dubnu. Mezi jejich denní náplň patří i měření sněhu.

Jaroslav Tejnský žije v Jeseníkách od narození, u horské služby pracuje skoro čtyřicet let. Když napadne první sníh, začíná mu zimní služba. S kolegou se střídají, na služebně na Ovčárně jsou i přes noc. Rána jsou po celou zimu stejná – kontrola počasí a hlavně sněhu.

Na Ovčárně jsou měřící tyče na dvou místech. „Tato lať je blízko cesty, aby to viděli lidé, kteří se tady pohybují, turisti, běžkaři,“ říká Jaroslav Tejnský z Horské služby Jeseníky.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

V Jesníkách na Ovčárně je momentálně necelý metr sněhu, je to zatím nejvíc za letošní zimu. A podle předpovědi ještě v příštích dnech další centimetry napadnou. „Je to výška pokrývky v úrovni 1300 metrů nad mořem, aby lidi měli přehled, kolik je sněhu v terénu,“ vysvětluje Tejnský u první tyče. Další je o kus dál – v lese. Tam je přes sto centimetrů. To místo vybíral Jaroslav Tejnský tři sezony.

„Jsme sice v lese, ale stromy tady nebrání volnému pádu vloček. A díky tomu, že tady stromy jsou, tak se tady nedělají závěje i když je silný vítr,“ říká záchranář. V Jeseníkách platí už od minulého týdne třetí stupeň lavinového nebezpečí.

„Byla obleva, pak zmrzla stará vrstva, což je dobrá skluzná podložka. Začátkem týdne napadlo 25 centimetrů, na to dalších 15. Každý přírůstek nového sněhu svědčí o vyšším  lavinovému stupni - dneska je to trojka,“ uvádí Jaroslav Tejnský. Podle záchranářů může lavinu mimo vyznačené trasy spustit i jediný běžkař nebo lyžař.