Dvacet tisíc řidičů z Ostravy si musí vyměnit řidičský průkaz

Ostrava - Posledních deset měsíců mají řidiči na výměnu starých řidičských průkazů. Jen v Ostravě tuto povinnost odkládá několik tisíc řidičů. Úředníci radí, aby lidé výměnu nenechávali na poslední chvíli. Nový průkaz by totiž nemuseli dostat včas.

Zatím si o povinnou výměnu průkazu chodí požádat okolo 30 řidičů denně. Aby celá obměna dokladů proběhla hladce do konce roku, muselo by jich každý den přijít pětkrát tolik. „Chodí méně lidí, než jsme čekali,“ potvrdila úřednice Věra Stivarová. Vyměnit starý za nový teď musí skoro 21 tisíc ostravských řidičů.

„V současné době se zákonná výměna týká řidičů, kteří mají průkaz vydaný od 1. ledna 2001 do 30. 4. roku 2004,“ upřesnil Dalibor Mozdřeň z dopravního odboru Magistrátu města Ostravy.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Než se řidiči dostanou k přepážce trvá teď pár minut, od října se podle úředníků mohou tvořit dlouhé fronty i na několik hodin. Mozdřeň upozornil, že délší bude i lhůta na vyřízení nového řidičského průkazu. „Pokud někdo přijde až koncem listopadu, může se stát, že dostane nový doklad až začátkem příštího roku,“ řekl.

V prosinci skončí poslední vlna výměn starých průkazů, od příštího roku budou muset mít všichni řidiči jednotný řidičský průkaz s logem Evropské unie. Řdiči s průkazem vydaným od května 2004 si ho budou muset nechat vyměnit každých deset let. S výjimkou musí od letošního ledna počítat držitelé skupin C a D, jejich průkazy budou platit jen 5 let.