Důchodci mají možnost zpříjemnit si čekání na jaro světelnou terapií

Frýdek-Místek - Domov pro seniory ve Frýdku-Místku nabízí takzvanou světelnou terapii, která v zimních dnech bez slunce zmírní pocit únavy a deprese. Klienti čerpají energii v místnosti se zářivkami, které z 98 procent produkují světlo podobné slunečnímu svitu.

Dny jsou krátké a slunce je málo. Pro starší lidi je to často důvod k depresi. Pomoci může léčba světlem. A senioři na ni stojí frontu. „Dneska to mám jít vyzkoušet, tak jsem zvědavá,“ říká klientka Domova pro seniory ve Frýdku-Místku Miroslava Sládečková.

Zájemci se usadí v křeslech a pak už jen vnímají okolní atmosféru. Na vše dohlížejí ergoterapeutky. „Opravdu je to nádherné. Něco takového jsem zažila poprvé v životě,“ říká Ilonka Nitrová, další klientka domova.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Světelnou energii by měli důchodci čerpat nejméně 35 minut. Podle ergoterapeutky Petry Liboškové jde o celkovou regeneraci organismu, která předchází pocitu únavy.

Pobyt ve sluneční místnosti je nejvhodnější ráno, nejlépe hned po snídani. Aby se dostalo na všechny zájemce, musel personál sestavit speciální pořadník. „Je nutno poděkovat vedení, že starým lidem v zimě přivolává jaro, že se stará o naše zdraví. Je to velmi příjemné,“ chválí přístup vedení domova Vlasta Tošenovská.

Léčba světlem je stará jako lidstvo. První záznamy o použití světla pro zdravotní účely jsou už z 3. tisíciletí před naším letopočtem a pocházejí z Egypta.