Bohumín si půjčí 60 milionů na opravu historického Národního domu

Bohumín – Město Bohumín si půjčí téměř 60 milionů korun na nákladnou rekonstrukci kulturní památky Národní dům ve Starém Bohumíně. Secesní dům z počátku 20. století, původně hostinec a hotel U Zeleného stromu, býval chloubou města. Mnoho let je však zavřený a postupně chátrá. Ještě letos by se to mělo začít měnit.

Z rukou soukromníka, který si s památkou nevěděl rady, se před pěti lety městu Bohumín podařilo odkoupit někdejší hotel za šest a půl milionu korun. Od té doby radnice uvažovala o celkové rekonstrukci a sháněla na ni peníze.

„Už před dvěmi lety jsme museli kompletně opravit střechu za čtyři miliony. Zřítila se totiž část stropu nad hlavním schodištěm a město to muselo okamžitě řešit,“ připomenula mluvčí bohumínské radnice Lucie Balcarová.

Přestavba Národního domu by měla vrátit Národnímu domu původní vzhled i dispoziční řešení a využití z roku 1907. Opět tam bude restaurace s kavárnou a banketkou, taneční sál a hotel s jedenácti pokoji. Náklady na celkovou rekonstrukci by neměly přesáhnout osmdesát milionů. Kromě peněz na odkoupení památky a opravu střechy už Bohumín zaplatil dva miliony také za projekční přípravy.

„Projekt na rekonstrukci existuje několik let, ale neměli jsme na ni peníze a nerýsovala se ani žádná vhodná dotace,“ řekla Balcarová. Radní proto zastupitelstvu doporučili půjčit si z fondu Jessica, jenž zvýhodněnými úvěry podporuje projekty, které nebyly úspěšné při získávání dotací. Bohumín by mohl z tohoto fondu získat půjčku, která by pokryla asi sedmdesát pět procent nákladů.

„Úrok je mimořádně výhodný, jen 0,2 procenta. Za deset let by město na úrocích přeplatilo jen 800 tisíc,“ uvedl místostarosta Lumír Macura, který doporučil městu půjčit si, Národní dům obnovit a zachovat pro příští generace.

„Úvěr na Národní dům je natolik výhodný a naše finanční stiuace natolik zdravá, že i při našich investičních plánech není zadluženost významná. K tomuto úvěru uvažujeme o další půjče na 95 milionů korun, za které bychom rekonstruovali věžové domy a postavili sportovní halu. Ani splácení tří úvěrů nebude problém,“ tvrdil starosta Bohumína Petr Vícha.

Národní dům stojí na náměstí Svobody ve Starém Bohumíně, které potřebuje ještě mnohé další investice. Na stejném místě byl hostinec už v 17. století.