Amnestie dál zametá velké ryby. I Moravia banku

OSTRAVA - Ostravský krajský soud v pondělí krach Moravia banky řešit nebude. Naplánované hlavní líčení bylo odročeno. Stíhání 15 manažerů bylo totiž kvůli novoroční amnestii prezidenta Václava Klause zastaveno. Státní zástupce Rostislav Bajger se ale proti tomu odvolal.

„Rozhodnutí o amnestii soudce aplikoval na tento případ. Proti tomu jsme si podali odvolání. Hlavní líčení bylo odročeno na neurčito. Rozhodnout bude muset Vrchní soud v Olomouci,“ řekl Bajger.

Soud se táhne od roku 2002. Od té doby už padlo několik pravomocných i osvobozujících rozsudků. Část případu by se ale měla projednávat znovu. Změnilo se totiž složení senátu a někteří obžalovaní nesouhlasili se čtením podstatných částí spisu.

Úplně první rozsudek padl v této kauze v roce 2006. Tehdy poslal senát do vězení tři ze 17 obžalovaných. Zbývajících 14 zprostil obžaloby. Bývalý ředitel banky Jiří Baron měl ve vězení podle původního rozsudku strávit 7,5 roku. Odvolací soud v Olomouci mu později trest zmírnil na 3,5 roku. S odvoláním uspěli i další dva odsouzení.

Soud jim snížil nepodmíněné tresty z pěti na 3,5 roku a ze sedmi let a devíti měsíců na šest let. Podstatnou část rozsudku však odvolací senát zrušil a vrátil k novému projednávání do Ostravy. K tomu ale zatím nedošlo.

Bývalý ředitel banky Baron se nástupu do vězení vyhýbá a podle státního zástupce jej má ze zdravotních důvodů odložen. Další odsouzený Roman Podgrabinský byl už na podmínku z vězení propuštěn. Ve vězení je nyní jen jeden z odsouzených Svatopluk Mayer. Ten si odpykává trest za část obžaloby.

Původní obžaloba se týkala 17 lidí. Především manažerů banky a spřízněných firem. Dva z obžalovaných už ale byli pravomocně zproštěni obžaloby a jich se další kolo projednávání netýká. Na lavici obžalovaných tak mělo usednout 13 mužů a dvě ženy. Petr Gerlich je ale na útěku.

Moravia Banka v roce 1999 vedla 118.000 účtů. Vkladatelé  í svěřili více než devět miliard korun. Poté, co banka ztratila povolení k bankovní činnosti, dostali klienti od státu 90 procent svých vkladů, maximálně ale milion korun. Bez odškodnění ale zůstali majitelé devizových účtů, které ze zákona nepodléhají pojištění vkladů.

Amnestie prozatím zastavila i stíhání manažerů zkrachovalé Union banky. I v tomto případě se ale státní zástupce proto uplatnění amnestie odvolal.

Vydáno pod