Hřbitov v Hradci nad Moravicí ohrožují sesuvy půdy

Hradec nad Moravicí - Vedení Hradce nad Moravicí čeká letos velká oprava hřbitova, na kterou dostalo dotaci čtrnáct milionů korun. Hřbitov totiž leží na jílovitém podloží, které se před několika lety dalo do pohybu.

Hřbitov v Hradci nad Moravicí slouží lidem z města i okolních obcí. Leží ale ve svahu, který se začal sesouvat. První známky toho, že je něco v nepořádku, se objevily před zhruba třemi lety.

„Pohyb je tam znát například v době dlouhodobých dešťů, jarního tání, v extrémních mrazech a podobně,“ uvedla mluvčí městského úřadu Jitka Celtová. Starosta Hradce nad Moravicí Karel Hanák potvrdil, že existují obavy, že při výkyvech počasí může dojít k podstatnějším sesuvům.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

Město se proto rozhodlo svah zabezpečit. „V patě toho svahu postavíme gabionovou zeď, v jeho vrchní části tenkou betonovou zeď. Vysázíme také vhodnou zeleň,“ vysvětlovala mluvčí radnice Jitka Celtová.

Při stavbě budou muset být dělníci velice opatrní. Na hřbitově stojí vzácná památka – kostel svatého Jakuba z 15. století, který se nesmí pohnout ani o milimetr.

Náklady na zpevnění svahu mohou dosáhnout až sedmnácti milionů korun. Na většinu z nich se městu podařilo získat dotace ze Státního fondu životního prostředí. Stavební práce by měly začít letos v létě.