Nemocnice Frýdek-Místek čelí žalobě kvůli smrti pacientky

Frýdek-Místek - Frýdecko-místecká nemocnice čelí žalobě dětí své bývalé pacientky. Jsou přesvědčeny, že lékaři před třemi lety udělali několik chyb, kvůli kterým jejich maminka Ludmila Olšovská zemřela. Uznala to i Česká lékařská komora, která s lékaři zahájila disciplinární řízení.  Znalecká komise Moravskoslezského kraje případ předala policii. Nemocnice si chce vyžádat další posudky.

Pavel Olšovský se nedokázal zbavit pocitu, že 4. března 2010 neproběhlo v nemocnici vše tak, jak mělo. „Mrzí mě na tom to, že blízkého člověka odvezete do nemocnice ve víře, že se vám vrátí. Maminka už se nám nikdy nevrátí,“ říká syn Ludmily Olšovské Pavel Olšovský.

Maminku do nemocnice přivezl s bolestmi břicha v sedm večer. S diagnózou „zácpa“ dostala tři klystýry a opiáty proti bolesti. 5. března ráno už jiní lékaři zjistili, že má prasklé střevo a otravu krve a její stav se změnil na kritický. Nepomohly ani operace, 26. května zemřela.

„Nikdo nás nekontaktoval, za ty téměř tři roky se nám nikdo neomluvil, takže mě to mrzí nejenom po té stránce odborné, že nemocnice pochybila. Pochybila i po stránce lidské,“ dodává Olšovský.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Mluvčí Nemocnice Frýdek-Místek Jolana Filipová uvedla, že případ je velmi složitý. Proto nemocnice trvá na jeho posouzení nezávislým soudním znalcem. „V této chvíli k tomu nemáme co říct,“ řekla Filipová.

Pochyby pacientů nebo nespokojenost s postupem lékařů už v některých nemocnicích řeší nemocniční ombudsman. Moravskoslezský kraj chce takovou funkci zavést ve všech svých nemocnicích, tedy i ve Frýdku-Místku. „Slibujeme si od toho zlepšení komunikace mezi lékaři, pacienty a také příbuznými pacientů,“ uvedl námětek hejtmana Moravskoslezského kraje Jiří Martínek.

Ostravská fakultní nemocnice už má ombudsmana deset let. Nejvíc stížností se týká právě komunikace mezi nemocnicí a pacienty a jejich rodinami. „Tyto případy se těžko řeší, protože je to vždycky tvrzení proti tvrzení. Ale snažíme se je kriticky projednat a upozornit lékaře na nutnost vstřícného a ohleduplného jednání,“ uvedl ombudsman ostravské fakultní nemocnice Antonín Blahuta.

Ombudsmany chce kraj mít v nemocnicích nejpozději za rok. Žalobu proti frýdecko-místecké nemocnici bude soud znovu projednávat v dubnu. Státní zástupce nyní shromažďuje podklady a zváží, zda obviní dva lékaře, kteří podle posudků neudělali dost pro to, aby Ludmila Olšovská žila.

Vydáno pod