Olomoucí bude jezdit čtrnáct nových tramvají

Olomouc - Olomoucký dopravní podnik letos výrazně omladí vozový park. Nakoupí totiž čtrnáct nových tramvají, další čtyři vozy teď prochází modernizací. Investice za téměř 400 milionů korun zaplatí ze tří čtvrtin Evropská unie. První dva modernizované vozy už po městě od začátku roku jezdí. Úplně nové tramvaje vyrazí na koleje v létě.

Ty nejnovější tramvaje vyjedou na novou trať vedoucí z centra na sídliště Nové sady. Narozdíl od modernizované tramvaje, která na olomoucké koleje vyrazila letos poprvé, budou jezdit obousměrně.

„Ta vozidla nepotřebují točnu, na konečné můžou vyjet obráceným směrem, jen se bude vystupovat na opačnou stranu,“ vysvětloval náměstek primátora Olomouce Ivo Vlach.

Největší investici do vozového parku za poslední desítky let město zaplatí díky Regionálnímu operačnímu programu. Jedna tramvaj přijde na jednadvacet milionů korun. Dvě třetiny olomouckých tramvají tvoří vozy T3, kterých jezdí po světě tisíce. Olomoucký dopravní podnik jich má zhruba čtyřicet. Nejstarším vozům je i pětačtyřicet let.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

I tak vozový park mládne velice pozvolna. Průměrné stáří tramvají je skoro dvaadvacet let. Nákup čtrnácti nových vozů toto číslo výrazně sníží. „Budeme patřit k městům s nejmladším vozovým parkem v republice. Odhaduji, že se dostaneme pod průměrné stáří deset let,“ řekl náměstek Ivo Vlach.

První tramvaje vyjely do ulic Olomouce v roce 1899. Staré časy jednou za čas připomíná historická motorová tramvaj z roku 1930. Na necelých 14 kilometrů olomouckých kolejí v současné době připadá celkem pět linek. Nově budovaná trať dlouhá kilometr a půl bude hotová v příštím roce a přibude na ní další linka. Modernizace trati i s nákupem nových tramvají vyjde na téměř jednu miliardu.

Vydáno pod