Další dva lidé zemřeli v Moravskoslezském kraji na chřipku

Ostrava - Na komplikace způsobené chřipkou zemřeli v uplynulém týdnu v Moravskoslezském kraji další dva lidé. Hygienici navíc nově evidují devět případů závažného onemocnění chřipkou. „Nemocnost v tomto týdnu vzrostla ještě o dalších 26 procent,“ řekla krajská hygienička Helena Šebáková.

„Zemřela šestasedmdesátiletá žena z Karvinska s chronickým onemocněním plic a obezitou. Druhý případ úmrtí je pětasedmdesátiletý muž z Novojičínska se závažným, chronickým onemocněním srdce,“ upřesnila Šebáková.

Zatímco v minulém týdnu nemocnost stagnovala a na 100.000 obyvatel připadalo 1507 nemocných, nyní je jich už 1901. Nejhorší situace je aktuálně na Opavsku, Frýdecko-Místecku a Ostravsku. Nejvíce respirační onemocnění stále trápí předškolní děti, nejvyšší nárůst nemocnosti však hygienici zaznamenali u osob starších 60 let, kterých ve srovnání s předchozím týdnem přibylo 67 procent.

„Během tohoto týdne se počet sledovaných osob ošetřených pro akutní respirační infekce na lékařských službách první pomoci v kraji pohyboval v rozpětí od 26 do 36 procent s navýšením ve dnech pracovního volna na 50 procent,“ podotkla Šebáková.

Kvůli chřipce zemřely už dříve v regionu dvě ženy. Jednalo se o šedesátiletou ženu z Novojičínska s chronickým onemocněním srdce, cukrovkou a obezitou a dvaaosmdesátiletou ženu z Novojičínska se závažným, chronickým onemocněním srdce.

Kvůli vysokému počtu nemocných v některých nemocnicích stále platí částečný nebo úplný zákaz návštěv. Toto opatření dnes ale odvolala ostravská Vítkovická nemocnice. Přesto vyzývá příbuzné, kteří mají podezření na onemocnění horních cest dýchacích, aby nemocné nenavštěvovali.