Ostrava si chce nechat většinu zbývajících bytů. Bytová koncepce ale není schválená

Ostrava - Ostrava dokončila bytovou koncepci. 11 tisíc bytů, tedy většinu, si chce město už nechat. Doběhnou jen rozjednané prodeje nájemníkům. Dva roky připravovaný materiál ale neschválili zastupitelé. Našli právní problém.

Městské obvody řeší už několik let, jestli vůbec a kolik bytů prodat, kolik si jich nechat. Například Poruba chtěla v prodejích bytů pokračovat. „Nabídli jsme ve druhé fázi prodejů zhruba 530 bytů,“ uvedl starosta Poruby Lumír Palyza.

Na druhé straně nejlidnatější obvod Jih prodávat byty nechce. „Nájemné nám přináší spoustu peněz do rozpočtu městského obvodu,“ vysvětloval starosta Jihu Karel Sibinský.

Ostravští radní nakonec společně s jednotlivými obvody a odborníky našli kompromis. Většina bytů by měla městu zůstat. „Město se rozhodlo, že si nechá asi 11 tisíc bytů, které bude používat pro lidi, kteří na tom nejsou sociálně dobře,“ prohlásil primátor Ostravy Petr Kajnar.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Zastupitelstvo však dlouho připravovaný návrh neschválilo. Opozičním zastupitelům se nelíbí, našli v něm i právní nesrovnalosti. „Schvalovat koncepci bytové politiky v městě poté, co převážná většina bytového ondu byla již zprivatizována, je trochu problém,“ řekl zastupitel Josef Babka.

Bytová koncepce má kritiky i mimo zastupitelstvo. Podle sdružení nájemníků přichází pozdě a město si mělo nechat bytů víc. „Obec jako taková má vlastně povinnost zabezpečovat potřeby svých občanů a bydlení mezi ně patří,“ řekl Jan Vozárik ze Sdružení nájemníků České republiky.

Podle opozičních zastupitelů se musí dořešit i fond, ze kterého chce město dotovat nájmy.

Vydáno pod