Lidé z Ostravy organizují pro děti Antismogové víkendy na čistém vzduchu

Staré Těchanovice - Strávit tři dny úplně mimo znečištěné město teď mohou děti z Ostravy a okolí. Od začátku ledna do konce března organizuje skupina lidí z Ostravy takzvané Antismogové víkendy. Děti berou do jedné z nejčistších oblastí České republiky, čekají je tam i speciální dýchací procedury.

Šestiletý Matyáš bydlí ve Vřesině u Ostravy. Ta se stejně jako Moravskoslezská metropole hlavně v zimních měsících potýká s velmi špatným ovzduším. A tak se rodiče rozhodli Matyáše přihlásit na ozdravný víkendový pobyt.

„Jsme tu na dovolené, chodíme ven, hrajeme hry, někdy chodím do sauny a do tělocviku. A teď dýchám,“ popisuje Matyáš.

Na Antismogový víkend děti odjíždí do Starých Těchanovic u přehrady Kružberk. Je to jedna z oblastí s nejčistším vzduchem v republice. Hlavním cílem ozdravných pobytů je, aby děti odjely ze znečištěného města a stihly se jim zregenerovat dýchací cesty.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

„Už jenom pobývání v tomto prostředí je léčivý. Děláme hodně aktivit venku, hodně běháme, máme spoustu bojovek,“ říká animátorka víkendů Magdalena Zeroňková. „Snažíme se vždycky naplnit celý autobus, který vyjíždí v pátek z Ostravy a v neděli se zase vrací zpátky,“ dodává organizátor pobytů Martin Čtvrtníček.

Smog u dětí zhoršuje astma nebo záněty dýchacích cest. Ale právě dětské plíce se na čerstvém vzduchu regenerují rychleji, než u dospělých.

Nejvíce znečíštěné ovzduší bývá v Moravskoslezském kraji nejhorší zpravidla v lednu a v únoru. Antismogové víkendy budou probíhat až do konce března. Rodiče mohou své děti přihlásit na stránkách jedemenavikend.cz.