Aby velká voda neškodila, čistí vodohodspodáři koryto Desné

Sudkov - Vodohospodáři kácí ze zarostlého koryta řeky Desné na Šumpersku stovky stromů a keřů, které brání průtoku vody a způsobují v lokalitě záplavy. Od povodní v roce 1997 je to největší údržba na této řece. Bude stát více než milion korun.

Povodně, jarní tání ledů, přívalové deště, to vše obyvatelé domů kolem řeky Desné dobře znají. A v živé paměti povodně roku 1997.

Hodně zle na tom byl například Sudkov. I když obyvatele chrání před povodní hráz, přesto je čas od času velká voda opět zaskočí. Aby nečekaných záplav ubylo, pročistí pracovníci Povodí Moravy tok nad obcí.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

„Je to prevence před povodněmi. Náletové dřeviny, které kácíme, brání průtoku vody v korytě řeky. Tím pádem by se řeka mohla rozlít do okolí,“ vysvětluje mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

První etapu zahájili správci toku v listopadu u Loučné nad Desnou a v okolí Vikýřovic. Zatím stihli na řece Desné vyčistit od stromů a keřů asi dvacet kilometrů toku.

„V letošním roce budeme ještě čistit břehový porost v Chromči, poté na řece Krupé a Březné,“ doplňuje vedoucí šumperského provozu Povodí Moravy Milan Pánek. Kácení bude pokračovat i v příštích letech. Kvůli zvláště chráněným živočichům vždy od září do konce února. Celá akce by měla trvat až do roku 2015.