Nejčastěji vyhlašují bankrot lidé ze Severní Moravy a Slezska

Ostrava - Bankrot vyhlašují nejčastěji lidé ze Moravy a Slezska. Krajský soud loni povolil 3700 osobních bankrotů, což je o třetinu víc než v roce předchozím a nejvíc z celé republiky. Zkrachovaly také stovky firem.

Lidí, kteří mají dluhy a nezvládají je splácet, rychle přibývá. Do statisícových dluhů se dostal i Vítězslav Kocur. „Oni mi ty splátky tak narafičili, že jsem už platil měsíčně přes 20 tisíc,“ stěžuje si muž.

Pro nkoho může být řešením takzvané oddlužení. Loni požádaly o tuto možnos tisíce lidí a Severní Morava a Slezsko opět v počtech osobních bankrotů vede. „Každý pracovní den přibývá v oddlužení patnáct nových dlužníků,“ konstatuje místopředseda Krajského soudu v Ostravě Rostislav Krhut. Nepříznivý trend potvrzuje i poradna pro dlužníky.

„Lidé to řeší často špětně. Berou si další úvěry, aby mohli splácet ty předchozí, což ještě nikomu nepomohlo,“ říká Zdeňka Libišová-Svobodová z poradny pro lidi ve finanční tísni.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Osobní bankroty fungují v Česku už pátým rokem. První lidé, kterým soud a věřitelé schválili oddlužení, se letos dočkají konce splácení svých dluhů. Ostravští soudci ale předpokládají, že bankrotů bude dál přibývat a všechno potrvá déle, protože soudců však nepřibylo. „Přes veškeré usilí nebudeme moci vyřizovat průběžně svoji agendu, lidé budou muset čekat, nebudeme stíhat,“ potvrzuje soudce Petr Budín.

Finanční potíže mají i firmy. Loni zkrachovala například stavební firma Eiffage. Dostala do problémů banky, zaměstnance, města, stovky firem a živnostníků. Celkem loni skončilo v konkurzu čtyři sta lidí a firem.