Výstava pomůže přepravit jízdní kola do africké Gambie

Ostrava - Originální jízdní kola jsou na prodej na výstavě v ostravském multižánrovém centru Cooltour. Připravila ji organizace Kola pro Afriku, která chce několik tisíc kol vybraných po celé republice poslat dětem do Gambie. Peníze z výstavy je pomůžou na africký kontinent přepravit.

Studenti Fakulty umění měli měsíc na to, aby ze starých jízdních kol vytvořili originální kousky. A fantazie nechyběla: kola hýří barvami a mají vtipné doplňky.

„Jízda na kole je dynamická, podobně jako pohyb zvířete, třeba býka. Chtěla jsem, aby to kolo, ty rohy na něm, dodaly člověku, který na něm pojede, sílu,“ vysvětlovala svůj nápad studentka Tereza Gerthnerová.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Všechna kola z výstavy budou na prodej. Jejich cena by měla začínat na dvou a půl tisících korunách.

Do Afriky by měly dostat celkem asi čtyři tisíce jízdních kol získaných během minulého roku po celé republice. Velkou část transportu zařídí ostravská přepravní společnost. „Kola se naloží na kontejner a poputují do evropského přístavu. Předpokládáme, že by to měl být Hamburk. Z Hamburku popluje kontejner námořní lodí asi měsíc do přístavu v Gambii,“ uvedla koordinátorka projektu Nikol Oškerová.

Kola budou sloužit gambijským dětem. Aby se dostaly do školy, musí ujít pěšky někdy i deset kilometrů. První kontejner s pěti sty koly do Afriky vyrazí na konci února.