Ledovka na silnicích i chodnících způsobila nehody i bolestivé pády

Olomouc, Ostrava - Téměř dvacet nehod způsobila jen za dopoledne ledovka na Olomoucku. Policisté museli kvůli náledí uzavřít komunikaci u Kokor na Přerovsku. Vážná nehoda se stala také v Petřvaldě na Karvinsku, kde auto usmrtilo pětasedmdesátiletou ženu. Problémy jsou v centrech měst – na zledovatělých chodnících se zranily desítky lidí.

Policisté už včera uzavřeli kvůli ledovce a nehodám hlavní tah mezi Mohelnicí a Olomoucí. Stejně to vypadlo na silnicích i během dnešního dne -  mlha, mrznoucí déšť, náledí a havárie.

Už ráno bouralo v Olomouci deset řidičů. Šlo o drobné dopravní nehody. Hasiči a policisté zasahovali čtyřikrát. „Chytil jsem takové pomalinké hodiny. Točil jsem se a klouzal jsem pomalu do příkopy,“ říká řidič Radovan Kovařík.

„Během dopoledne jsme museli zavřít silnice 3. třídy na Přerovsku, hlavně mezi obcemi Kokory,“ informoval mluvčí olomoucké policie Josef Bednařík.

Kluzká silnice stojí zřejmě i za ranní tragickou nehodou v Petřvaldu u Ostravy. Pětadvacetiletý řidič nejspíše přehlédl na přechodu starší ženu a smrtelně ji zranil.

Reportáž Moniky Bezuchové a Kristiny Kačmarské (zdroj: ČT24)

S mrazivým počasím přibyla práce lékařům. Například v nemocnici v Prostějově a v Přerově museli posílit kvůli zlomeninám služby.

Když šla Miroslava Strouhalová z Ostravy brzy ráno venčit psa, obezřetně se chodníkům vyhnula. Pak ale musela ještě na nákup. Místo čerstvého pečiva si domů přinesla zlomeninu zápěstí a předloketní kosti. A také vyhlídku šestitýdenní rekonvalescence.

„Šla jsem po schodech, které byly údajně posypané. Uklouzla mi noha, spadla jsem a zůstala ležet. Chlapci, kteří šli kolem do školy, mě zvedli. Ruku jsem měla nakřivo,“ vypráví Miroslava Strouhalová.

Už v polovině dnešního dne zaznamenala traumatologie Fakultní nemocncie Ostrava nárůst pacientů o padesát až sedmdesát procent. Mluvčí nemocnice Tomáš Oborný potvrdil, že většina pacientů spadla na zledovatělé cestě nebo chodníku.

„Nejčastější jsou to pohmožděniny, naraženiny, zlomeniny vnitřního kotníku, případně poranění kolenního kloubu. A pokud to neodnese dolní končetina, tak člověk spadne na horní končetinu. A to jsou nejčastěji zlomená předloktí,“ uvedl Jiří Demel z Traumatologického centra ostravské fakultní nemocnice.

Rostoucí počet úrazů potvrdila také mluvčí Městské nemocnice Ostrava Darina Májková. Ostatní krajské nemocnice údajně zvláštní nával pacientů nezažily.