Univerzita Palackého buduje originální Pevnost poznání

Olomouc - Pod rukama řemeslníků vznikají v dílnách Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci originální exponáty - prostorové piškvorky, obří dřevěné hlavolamy nebo dvoumetrové ocelové váhy. V budoucnu se stanou součástí nového interaktivního centra Pevnost poznání. Vysoká škola ji buduje v bývalém dělostřeleckém skladu nedaleko centra města.

V dílnách Přírodovědecké fakulty pracují na tvorbě exponátů tři řemeslníci. Podle originálních návrhů vyrábí nejrůznější hlavolamy, hrazdu, na které lze demonstrovat funkci soustavy kladek nebo nástroj, který má ukázat účinnost páky.

„Každý výrobek, který tady vyrábíme, je vlastně prototyp. Musíme si ho navrhnout, technologicky promyslet,“ říká ALexandr Krčka. Autoři jednotlivých exponátů svoje návrhy propojili s historií. „Třeba u 3D piškvorků jsme vycházeli z barev rakouské a pruské armády, které se potkaly u dobývání Olomouce,“ řekl výtvarník Ondřej Plachký.

Jednoduché, většinou mechanické exponáty v budoucnu doplní objekty založené na nejmodernějších technologiích. „Bude tady velký dutý model mozku, do kterého budou moct lidé vcházet,“ vysvětlovala autorka návrhu expozice mozku Ivana Fellnerová.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Exponáty budou součástí Pevnosti poznání. Tu Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého buduje v Korunní pevnůstce. „Pevnost poznání je nyní ve fázi rekonstrukce objektu. Máme za sebou hrubou stavbu, začínají klasické inženýrské práce,“ uvedla koordinátorka projektu Blanka Krausová.

Pevnost poznání, která přijde na více než sto padesát milionů korun, se stane prvním centrem popularizace vědy a výzkumu na střední Moravě. Otevřená bude od příštího léta.

Vydáno pod