Stát zahájil další část likvidace ropných lagun

Ostrava - Stát odstartoval další sanaci ostravských lagun. Státní podnik Diamo vyhlásil výběrové řízení na odstranění zbylých devadeásti tisíc tun ropných kalů. Řeší taky čištění zemin. Ukázalo se totiž, že stávající linka není bezpečná. Vláda ale ještě neschválila potřebné miliardy navíc

Velká část ropných kalů je pryč, zbývají ale ještě tisíce tun. Rok trvaly přípravy dalšího postupu a nová veřejná zakázka je na světě. Hlásit se mohou firmy z celé Evropy. Sanační práce ale stejně brzy nezačnou.

„Vítěze budeme znát v příštím roce, potom se bude muset vyřídit posouzení vlivu stavby na životní prostředí a integrované povolení,“ řekl ředitel Diama Josef Havelka.

Najít odběratele nepopulárního obsahu lagun nebude snadné. Zájemce musí vyřešit nejen odstranění, ale i likvidaci. „Paliva by bylo přimícháváno maximálně dvě až čtyřiprocenta, muselo by to přinést nějakou ekonomickou výhodu,“ uvedl předseda představenstva Dalkie Zdeněk Duda.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Odstraňování lagun bude pokračovat zřejmě až v roce 2015. Pokud se ovšem najdou peníze. Podle místostarosty obvodu Mariánské Hory a Hulváky Jiřího Jezerského je důvodem, proč to pořád nejde, hlavně ten, že Ostrava je daleko od Prahy

Nespokojenost představitelů města je na místě. Kaly nejsou bez rizika, i když jsou v klidu.

„V lagunách jsou látky, které jsou těkavé, dokážou se odpařovat, takže záleží na počasí, na situaci. Skutečně to město může ovlivňovat,“ potvrdil Jiří Bílek ze Zdravotního ústavu v Ostravě.

A to není jediný problém lagun. Při čištění zeminy se uvolňuje víc vodíku, než projektanti předpokládali, takže hrozil výbuch. Linka musela být odstavena. „Problém, který zkomplikoval zakázku, se objevil v sušící peci uprostřed technologie,“ vysvětloval pracovník firmy Geosan.

Další peníze tak budou potřeba na zabezpečení linky proti výbuchu. Práce na lagunách nicméně začnou, až vláda schválí navýšení státní garance. Návrh chce předložit ministerstvo průmyslu koncem února.

„Víme, že práce na lagunách je potřeba dodělat, avšak prostředky v rozpočtu jsou nyní mimořádně omezené,“ tvrdil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Původní termín dokončení sanace lagun včetně rekultivačních prací - rok 2018, se tak posouvá minimálně o 3 roky.

Vydáno pod