Primátor Ostravy jednal s Bauhausem o koupi jatek

Ostrava - Primátor Ostravy Petr Kajnar dnes se společností Bauhaus oficiálně zahájil jednání o koupi bývalých městských jatek. S jednatelem společnosti Alešem Pacalem došli ke shodě, že město je pro Bauhaus prioritním zájemcem. Cenu za celý areál i prodejnou odhadnul znalec na 140 milionů. Primátor teď bude přesvědčovat zastupitele, ať pro koupi jatek hlasují. O pozemek, na kterém stojí hobbymarket, zájem nemá.

Po devíti letech neoficiálních jednání přichází jednatel Bauhausu Aleš Pacal za primátorem Petrem Kajnarem oficiálně a hlavním vchodem. Stačí jim půlhodina a primátor oznamuje čekajícím novinářům: dohodli jsme se, že se dohodneme.

„Pan Pacal říkal, že pokud by se jednalo o malé rozdíly v ceně, tak dává přednost tomu, aby město jatka získalo, že ta finanční stránka nehraje zcela zásadní roli,“ uvedl primátor Ostravy Petr Kajnar.

Cena by se pro město mohla pohybovat kolem stovky milionů za celý areál. Jednatel Bauhausu rozhovor odmítl, písemné vyjádření mluvčího ale potvrzuje, že jsou nakloněni vyjít městu vstříc: „Vlastníkem nemovitosti je společnost Janáčkova 22 spol. s r.o.. Tato společnost je připravena prodejnu pronajmout vážnému zájemci, či soubor pozemků a budov serióznímu a vážnému zájemci prodat. Nebráníme se žádné možnosti řešení,“ uvádí doslova v písemném vyjádření.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Teď je na zastupitelích, aby se domluvili, jestli město koupí celý pozemek i s prodejnou, jak navrhuje vedení centrálního obvodu, nebo jen jatka. To je podle primátora v aktuální ekonomické situaci města jediné reálné.

Historik architektury Martin Strakoš příběh jatek sleduje od počátku. Dnes říká, že přirozený vývoj potvrdil jeho slova, že hobbymarket do centra nepatří. „Dnes řešíme to, co se tehdy odložilo, to znamená, že potřebujeme vizi, jestli z této části Ostravy vytvořit centrum, nebo pokračovat v periferii,“ uvedl Strakoš.

Budovy členěné na množství menších prostor se dají využít pro kulturu, prezentaci města, kanceláře, hůře však pro obchod. Na to jsou prostory členité až přespříliš. Radnice spočítala, že rekonstrukce vyjde na nejméně sto milionů.

Ulice, která vede kolem jatek, se příznačně jmenuje Porážková. Mezi Ostravany už koluje návrh na její přejmenování na Vítěznou. Jaké vítězství? Že se památka vůbec dočkala toho, že někdo přemýšlí, co s ní.