Střílející strážník zůstává ve službě. Vedení města věří v zákonnost zákroku

Karviná - Smrtí údajného lupiče skončil zásah hlídky strážníků na benzínové stanici na okraji Karviné. Muž měl ohrožovat obsluhu nožem, jeden z městských policistů jej přitom zastřelil. Případ vyšetřují  policisté. Vedení města i strážníků za svými muži stojí a z běžné služby je nestáhlo.

Operační středisko poslalo tříčlennou hlídku strážníků k ohlášenému přepadení čerpací stanice u obchodního centra v Karviné. Hlídka tam dorazila ještě v době, kdy byl útočník uvnitř. Podle dostupných inforamcí se dvaatřicetiletý muž odmítl vzdát a s nožem v ruce si vzal obsluhu jako rukojmí. Jeden ze strážníků pak na něj nejméně dvakrát vystřelil. Muž na místě zemřel.

Mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová sdělila, že podobný incident se u karvinské policie ještě neodehrál.

Strážníci odmítají k případu sdělovat podrobnosti. Vyšetřování převzala republiková policie. „Předběžně jsme už vyslechli všechny svědky, kteří se případu účastnili,“ uvedla mluvčí karvisnké policie Zlatuše Viačková.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

 
Podstatné důkazy by vyšetřovatelům mohly poskytnout kamerové záznamy. Ty mají policisté k dispozici jak z benzínové stanice, tak z malé přenosné kamery, kterou jsou hlídky karvinských strážníků standardně vybaveny.

Zástupce ředitele karvisnké městské policie Václav Ožana zdůraznil, že střelec i jeho kolegové zůstávají ve služebním poměru a na jejich pracovním zařazení se nic nemění.

„Chci věřit a ze svého pohledu jsem přesvědčen, že jejich postup byl zákonný,“ prohlásil náměstek primátora Karviné Petr Bičej.
 
Podobný incident se ale na stejné stanici odehrál už před 12 lety. Tehdy se zbraní v ruce útočil státní policista. Jeho kolega, který byl náhodou uvnitř, jej zastřelil.

Policejní inspekce tehdy zákrok hlídky vyhodnotila jako oprávněný. Verdikt o úterní střelbě karvinských strážníků vynesou krajští kriminalisté, kteří případ nejpozději během čtvrtku převezmou.