Pošta chce převést malé pobočky na obce nebo podnikatele

Bernatice nad Odrou - Dvacet pět malých pošt v Moravskoslezském kraji a patnáct v kraji Olomouckém chce Česká pošta převést na jiné organizace. Chce tak ušetřit. Službu nazvanou Pošta Partner by provozovaly třeba obecní úřady nebo místní podnikatelé. Samosprávy se obávají zhoršení dostupnosti služeb. Pošta ale tvrdí, že si lidé naopak polepší.

Pošta zvažuje, že ve 40 obcích Moravskoslezského a Olomouckého kraje převrátí staletí starý fakt, že poslat doporučený dopis či balík znamená zajít k poštovní přepážce. Nově by lidé mohli zamířit třeba na úřad či do místního obchodu.

Mluvčí České pošty Ivo Mravinac tvrdí, že pro obyvatele to může znamenat i prodloužení otevíracích hodin.
 
Starostové obcí chtějí za zachování pošt bojovat. První jednání už mají za sebou v Bernarticích nad Odrou. Právě tam však obec z nesouhlasu zřejmě ustoupí.

„Obáváme se toho, že pokud se nebudeme snažit s poštou jednat, může se stát, že pobočku zruší úplně,“ řekla starostka Bernatic nad Odrou Dana Klosová.

Manažeři pošty během jara navštíví všechny obce ze seznamu a nabídnou jim smlouvu o partnerství. Starostové ale pochybují, že by stávající úředníci příjem dopisů či balíků zvládli.

„Jsme na obecním úřadě jen dvě, já a administrativní pracovnice, která má už tak práce dost. Takže u nás to určitě nepůjde,“ řekla starostka Kujav Petra Vojkůvková. 

V Metylovicích na Frýdeckomístecku sídlí pošta přímo v budově obecního úřadu. Starosta zvažuje, že by kvůli jejímu zachování nabídla obec České poště nájem zdarma.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Vedení obcí se obává hlavně o peněžní služby. Už teď lidé většinou utrácejí ve městech. Starosta Metylovic Lukáš Halata se obává toho, že když lidé nebudou mít možnost vybrat si peníze ve vesnici, doplatí na to tamní podnikatelé, protože lidé pořídí více nákupů ve městě.

Paršovice na Hranicku jsou dosud jediným příkladem projektu Pošta Partner na severu Moravy. Tam chodí lidé na poštu provozovanou obcí už přes dva měsíce.

„Nevím, jak těm starším, ale nám to celkem vyhovuje,“ uvedl obyvatel Paršovic.

Pokud se pošta s obcí či podnikatelem dohodne, převede na něj služby do půl roku. Zrušení pobočky označuje vedení pošty jako krajní krok po opakovaném krachu jednání.