Zvýšení DPH komplikuje život nemocnicím

Ostrava - Nemocnice letos čeká utahování opasků nebo hospodaření na dluh. Příčinou je především zvýšení DPH a změna úhradové vyhlášky. Zdravotnická zařízení, které spravuje Moravskoslezský kraj, teď počítají, kolik je nové změny budou stát. Na jednu nemocnici to mohou být až desítky milionů korun navíc.

Nová úhradová vyhláška pro nemocnice znamená méně peněz od pojišťoven. Další zásadni změnou pro nemocnice je zvýšení DPH, ale hlavně změna v sazbě DPH u většiny zdravotnického materiálu.

„To je zásadní. Zdravotnický materiál se ve velké většině přesouvá do základní sazby. Samozřejmě se to vztahuje na nákup přístrojů a zdravotnické techniky,“ uvedl ředitel Nemocnice Třinec Zdeněk Jiříček. 

V praxi to znamená zvýšení o celých sedm procent. Kolik budou změny v roce 2013 stát všechny krajské nemocnice dohromady, ještě není známo. Některé nemocnice už ale mají poměrně přesné odhady.

„Oproti roku 2011 nám bude chybět 22 milionů. Z hlediska navýšení DPH to bude činit 4 miliony. Dohromady nám bude chybět 26 milionů,“ spočítal ředitel Nemocnice s poliklinikou Havířov Jan Ferenc.

A kolega Jiříček z  Nemocnice Třinec uvedl, že z hlediska zdravotnického materiálu bude činit přesun do základní sazby 4 miliony ročně.„ Co se týká úhradové vyhlášky, to nás přijde zhruba na 10 milionů,“ uvedl ředitel.

Řada nemocnic navíc bude muset za loňský rok vracet až desítky milionů korun pojišťovnám. „U některých zdravotnických zařízení mohou vzniknout přeplatky na zálohových platbách ze strany pojišťoven, ale tato čísla nebudeme znát dříve než v březnu,“ potvrdil hejtman Miroslav Novák.

Reportáž Tomáše Vzorka (zdroj: ČT24)

Pacienti podle vedení nemocnic i kraje žádné změny nepocítí. „Kraj deklaruje, že podpora zdravotnictví je jeho prioritou. Nedojde v žádném případě k omezení rozsahu péče v žádném z krajských zdravotnických zařízení,“ prohlásil Novák.

Právě na kraj se pravděpodobně ředitelé nemocnic obrátí s žádostí o pomoc. I podle předběžných propočtů je podle nich totiž prakticky nemožné udržet vyrovnané hospodaření.