Počet nezaměstnaných v kraji přesáhl 80 tisíc

Ostrava - Bez práce je v Moravskoslezském kraji už 81 tisíc lidí. Prosinec byl nejhorším měsícem z celého roku. Na úřadech práce se přihlásilo 8 tisíc nových uchazečů. Nejvyšší nezaměstnanost je stále na Karvinsku a Bruntálsku. Šance najít práci je v celém regionu velmi malá.

Další tisíce lidí jsou bez práce. Nezaměstnanost roste v kraji už čtyři měsíce za sebou. Práci teď hledá i zedník Eduard Maluš. „V zimě je málo zakázek. Přes léto to ještě jde,“ konstatoval.

Na úřad práce přišel i Radim Kahák. Už ale přemýšlí o odchodu do zahraničí. „Jsem vyučený automechanik, ale tady na Karvinsku je sehnat práci prostě beznadějné,“ je přesvědčen.

Na Karvinsku a Bruntálsku je situace nejhorší, nezaměstnanost se ale zvýšila ve všech okresech.

„Na nepříznivé situaci se podepsalo ukončení dob určitých v Průmyslové zoně Nové Pole, zhoršily se obory stavebnictví, pohostinství a služby,“ shrnul ředitel Úřadu práce Karviná Radek Foldyna.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

V Ostravě koncem roku propouštěla například společnost ArcelorMittal nebo výrobce elektroniky Pegatron. Generální ředitel Arthur Chen vysvětlil, že strategický zákazník neobnovil kontrakt.

„Tak špatné jsme to ani nečekali,“ přiznala ředitelka ostravského pracovního úřadu Yvona Jungová. A šance najít novou práci je teď ještě menší než dřív.

Na jedno volné pracovní místo připadá v Moravskoslezském kraji čtyřiadvacet zájemců. Nejhorší situace je to opět na Bruntálsku.