Kraj čeká stavba chirurgie ve Frýdku-Místku a další velké projekty

Ostrava - Rok 2013 bude v Moravskoslezském kraji poměrně bohatý na nové projekty a dotace z evropských fondů. Unie kraji proplatí desátou miliardu za projekty uskutečněné od roku 2007 a další miliardy investuje do nových. Letos jich chystá asi sto.

Že bude rok 2013 na otevírání projektů bohatý, předznamenalo už předčasné zprovoznění mostů a přestupního terminálu v Ostravě–Svinově těsně před koncem roku. Letos budou z evropských peněz proplaceny projekty za 3,5 až 4 miliardy korun a vybrány nové projekty za další tři miliardy, které pak musí být dokončeny do roku 2015.

„Mezi největší projekty bude patřit výstavba chirurgického pavilonu v nemocnici ve Frýdku-Místku a řada dopravních staveb v řádu stovek milionů korun,“ uvedl hejtman Miroslav Novák.

Ředitel Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko David Sventek zase informoval, že ostravský dopravní podnik chystá nákup nových autobusů a trolejbusů. „Po kolejích začnou jezdit nové vlaky  - City Elefanty. A také se otevřou nová návštěvnická centra, třeba v zoologické zahradě,“ řekl Sventek.

Mezi novými projekty je řada cyklostezek. Jedna z nich například propojí Ostravu a Beskydy. A dokončen by měl být také projekt přestavby trojhalí Karolina na nové společenské, sportovní a kulturní centrum.

Reportáž Tomáše Vzorka (zdroj: ČT24)

Rok 2013 je zároveň posledním, kdy se budou schvalovat dotace z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko. „Do konce roku 2013 bychom měli mít uzavřeny smlouvy a vybrány projekty, ale do roku 2015 se ty projekty mohou realizovat. Takže dva roky pak máme na to, abychom je zkontrolovali a proplatili,“ upřesnil Sventek.

Projekty mají i další města. Například v Rýmařově zahájí po rozsáhlé rekonstrukci provoz středisko volného času, Bílovec se pochlubí novým muzeem. Znovu se také otevře kostel v Orlové s jedním z nejstarších oltářů v kraji.