Amnestovaní lidé hledají práci. Šance jsou mizivé

Karviná - Amnestovaní lidé zažívají střet s realitou. Ti, kterým se do vězení zpátky nechce a chtějí pracovat, zjišťují, že to nebude lehké. Zejména v obcích, kde místa chybí i pro vzdělané a netrestané. Například na úřadu práce v Karviné se nyní hlásí více amnestovaných, než jich propustila místní věznice. Přijíždějí sem totiž z celé republiky a práce je málo.

Martin Bialek byl minulou středu šťastný, že je venku z vězení. Hned vyrazil za přítelkyní. 

Po šesti dnech je ustaraný. Na živobytí dostal tisícovku a jeho naděje se upíná k možnosti, že ho snad díky známostem přijmou zpátky do práce. 

„Všechno stojí peníze a oni vás všude odmítají, pořád jenom papírování, papírování a ještě vám vlastně už dopředu říkají, že to nemusíte dostat celé, že na to nemáte nárok a pořád dokola,“ říká Martin Bialek. Dnes byl na úřadě celé dopoledne, včera až do pěti odpoledne.

Martinu Bialkovi pomáhá přítelkyně, u které bydlí. René Saska se ale kam vrátit nemá. A do vězení zpátky nechce. „Momentálně vůbec nevím. Mám nějaké známé, tak pujdu za nimi, ale určitě nepůjdu za pochybnými lidmi, protože se nechci zase do něčeho zaplést,“ říká Saska.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Na úřadech zjišťuje, že kvůli chybějícímu občanskému průkazu bude muset s erární tisícikorunou vydržet celý měsíc. Pak se teprve bude moct porozhlédnout po nějaké práci.

Karviná je město s jednou z nejvyšších nezaměstnaností v Česku, aktuálně je to asi čtrnáct procent. Práci tady těžko shání i lidé s bezproblémovou minulostí, natož amnestovaní vězni. „V Karviné určitě nebudu, protože tady práce fakt není. Mám dluhy, exekuce, takže něco sehnat musím. A když to nepůjde na smlouvu, tak načerno,“ uvádí Saska.

René Saska říká, že umí svařovat, řídit všechno od osobního auta po kamion i stavět domy. Legální práci ale, jak předpokládá, sežene těžko. Nejpravděpodobnější varianta je, že se ztratí v šedé zóně některého z velkých měst a bude doufat, že nepřekročí hranici zákona a neskončí zpátky v cele.