Školka ve Fulneku půjde k zemi i kvůli azbestu

Fulnek - Mateřská školka U Sýpky ve Fulneku se místo rekonstrukce dočká demolice. Radnice tak narychlo rozhodla poté, co kromě špatného stavu objektu zjistila, že se v obložení budovy nachází nebezpečný azbest. Podle Zdravotního ústavu ale dětem riziko nehrozí. Až do stavby nové školky v příštím roce tak zůstane provoz zachován.

Budovu mateřské školky otevřeli ve Fulneku před 30 lety. Chodí do ní stovka dětí a v přízemí navíc funguje městská knihovna. Objekt ale zastaral a náklady na provoz jsou vysoké.

Ještě na podzim radnice plánovala, že školu letos za 12 milionů opraví. Pak přišel zvrat. Zastupitelé rozhodli, že budovu zbourají a postaví novou. V posledních měsících se totiž kolem školky vršily samé špatné zprávy. K havarijnímu stavu střechy a starým rozvodům přibyl další problém - boletické panely na fasádě, které často obsahují azbest. V Českých Budějovicích museli kvůli nim dodatečně čistit několik základních škol.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Starostka Fulneku Jana Mocová České televizi řekla, že rozbor potvrdil, že boletický panel použitý ve Fulneku skutečně obsahuje azbest.

„Dokud se do těch stavebních materiálů nebude jakkoliv zasahovat, tak nehrozí nebezpečí kontaminace azbestem,“ ujistil však Eduard Ježo ze Zdravotního ústavu Ostrava.

V příštím týdnu proběhnou ve školce schůzky s rodiči. Vedení školky přerušení provozu či stěhování zatím neplánuje. Ředitelka školy Anna Kolovratová vysvětlila, že budova neprodělala od roku 1984 žádné stavební zásahy, takže výskyt azbestu nehrozí.

Na původně plánované zateplení už získalo město dotaci téměř 4 miliony korun. Nakonec se kvůli stavbě nové budovy radnice peněz vzdala. A to kritizuje opozice. „Zelená úsporám mohla klidně pokračovat dál. Chceme vidět ekonomickou rozvahu na obě alternativy,“ sdělil opoziční zastupitel Jaroslav Štekbauer.

Starostka Mocová podotkla, že náklady na stavbu nové či rekonstrukci staré budovy budou srovnatelné. Nová školka však podle ní bude lépe vyhovovat moderním nárokům na výuku a bude také energeticky úspornější.

Demolici školky plánují radní v příštím roce před prázdninami. Nový montovaný objekt by měl vyrůst za čtvrt roku a stát zhruba 20 milionů korun. Město už teď začalo zjišťovat možnosti dalších dotací.

Vydáno pod