Krhová a Poličná vstoupily do Nového roku jako samostatné obce

Krhová, Poličná - Obyvatelé Krhové a Poličné měli důvod navíc oslavit pořádně Nový rok. Oběma vesnicím se totiž podařilo odtrhnout od Valašského Meziříčí.

Oslavy ale nebyly nijak okázalé. V Poličné si na nově nabytou samostatnost připili u hasičské zbrojnice. V Krhové svařili tamní fotbalisté víno, zatímco kněz vesnici žehnal v kapličce.

Obyvatelé Krhové i Poličné měli k touze po samostatnosti stejný důvod.To když zastupitelé Valašského Meziříčí bez předchozího varování zrušili základní školy v obou vesnicích, jen aby zachránili některou z městských škol.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Poklidné chvíle teď převálcují ty všední. Už za tři dny totiž obyvatelé Krhové i Poličné půjdou poprvé k obecním volbám. Volit budou patnáct, respektive třináct zastupitelů. A voliči už dokázali stanovit některé priority.

„Určitě potřebujeme řešit kanalizaci. V některých částech ji ještě vůbec nemáme,“ říká Lenka Pavlicová z Krhové. A Michal Perutka z téže vesnice postrádá volnočasové aktivity pro děti.

Do zvolení prvních zastupitelstev budou vesnici ovládat správci z ministerstva vnitra. Ještě v lednu je ale vystřídají starostové. Než začnou vyjednávat s velkou radnicí o dělení majetku, budou řídit nové pojmenování ulic a hlavně výměnu všech dokladů – občanských,  řidičských či zbrojních průkazů.