V Ostravě začíná platit povinné čipování psů

Ostrava - Město Ostrava zavádí další povinnost pro majitele psů - musí je nechat čipovat. Zaplatit to musí sami. A pokud nebudou nařízení respketovat, hrozí jim pokuta. Mnozí lidé jsou proti tomu.

Nela je šestiletá fenka jorkšírského teriéra. Stejně jako ostatní psi z Ostravy bude i ona muset mít v sobě čip. Její majitel s tím ale nesouhlasí.

„Každý pes se bojí bolesti. Vím, jak se chovají u veteriáře. A vpich do těla bolí, zvláště do krku,“ vysvětluje majitel Nely Petr Hadaščok.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Čipování má pomoci hlavně při identifikaci ztracených psů. Každý čip má v sobě číselný kód, podle kterého se dá dohledat, komu pes patří.

Veterinář Jan Nytra vysvětluje, že čip vypadá jako malá injekční stříkačka s hrotem. Zavádí se na levé straně krku. „Je to podobně bolestivé jako při vakcinaci,“ říká Nytra.

Někteří pejskaři však prohlašují, že čipování stejně k ničemu dobrému nebude. „Kdo psa přihlásit nechce, tak ho určitě nenchá ani čipovat,“ míní Štefan Šustai, který má také psa.

V Ostravě stojí čipování od 500 do 800 korun. Třeba v Karviné ho majitelé psů mají zdarma, plně ho hradí město. Ostravští pejskaři ale budou muset čip zaplatit z vlastní kapsy.

A to je další důvod, proč řada Ostravanů s vyhláškou nesouhlasí. Proti čipování už vznikla i petice. „Je to naprosto zbytečný výdaj,“ tvrdí Petr Hadaščok a další majitel psa Miroslav Revenda dodává: „Už tak platíme za psy vysoké poplatky a toto je další výdaj,“ zlobí se muž.

Mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská vysvětluje, že obec není povinna na čipování přispívat, avšak městské obvody, které poplatky za psy vybírají, je dotovat mohou.

Jak městské obvody pejskařům pomůžou a jestli vůbec, zatím nikdo neví. Dosud museli být v Ostravě očipovaní jen psi v útulku. Jestli mají čip i všichni ostatní, to budou už od zítřka v ulicích kontrolovat městští strážníci.

„Zatím budou kontroly pouze preventivní. Strážníci pejskaře upozorní na novou povinnost. Už příští rok ale budou dávat pokuty. Za to, že majitel nenchá psa čipovat, může zaplatit na místě i tisíc korun,“ upozorňuje mluvčí ostravských strážníků Vladimíra Zychová.