Začala další Tříkrálová sbírka

Olomouc - Začala Tříkrálová sbírka. Do ulic Olomouce vyrazily skupinky koledníků, kteří chodí dům od domu a vybírají peníze na charitu. Výtěžek pomůže sociálně znevýhodněným lidem. V loňském roce vynesla Tříkrálová sbírka v olomoucké arcidiecézi více než jednadvacet milionů korun.

Tři dívky v kostýmech a s papírovými korunami na hlavách zvoní pod vedením řádové sestry u domů v olomoucké městské části Hejčín. Tam, kde jim otevřou, zazpívají a poprosí o peněžní dar. Dveře pak označí písmeny KMB a aktuálním letopočtem.

Někde dostanou papírové bankovky, jinde jen hrst drobných mincí, ale koledníci nepohrdnou sebemenším příspěvkem.

„Dnes jsou mladší lidé v práci, takže otevírají hlavně důchodci. A ti jsou často velmi štědří,“ uvedla vedoucí skpupiny koledníků, řádová sestra Magdalena.

Myšlenka uspořádat Tříkrálovou sbírku vznikla v roce 2000 právě v Olomouci. Letos vyrazí do ulic měst a obcí olomoucké arcidiecéze čtyři a půl tisíce tříčlenných skupinek koledníků. Podle organizátorů s každým dalším ročníkem roste solidarita lidí.

„I když máme často hlouběji do kapsy, více chápeme, že někdo se má mnohem hůř,“ uvedl koordinátor Tříkrálové sbírky z olomoucké charity Marek Navrátil.

Peníze jsou určeny na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším sociálně potřebným skupinám lidí. Nejméně deset procent výnosu pak každoročně putuje na humanitární pomoc do zahraničí.

Přesný výtěžek letošní sbírky budou pracovníci Arcidiecézní charity znát koncem ledna.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod