Otazníky nad budoucností ostravských lagun

Ostrava - Dražší o tři miliardy - stát už ví, kolik peněz musí sehnat navíc na likvidaci ostravských lagun. Nezmizí dřív než za 10 let. Magistrátu se to nelíbí, kraj mluví o skandálu, víc ale dělat nemohou. Ministerstva chtějí o celé záležitosti jednat v lednu. Laguny budou mezitím odborníci znovu měřit. Bojí se totiž, že se ropné látky šíří dál do okolí.

Ostravské ropné laguny. Touto dobou už tady měly růst stromy. Vše je ale jinak. Sanace území bude hotova možná až v roce 2022. „Je to nehoráznost, mám pocit, že vůbec nikdo nebere ohled na lidi, kteří tam bydlí a kteří tohle musí dýchat,“ rozčiluje se náměstek primátora města Ostravy Dalibor Madej. „Je to další důkaz skándálního zacházení s Moravskoslezským krajem,“ přidává se hejtman Miroslav Novák. Dosavadní práce na lagunách stály přes 4 miliardy. Sdružení Čistá Ostrava ale za tyto peníze lokalitu nevyčistilo. Údajně proto, že je v ní více kalů, než byl původní odhad. Ministerstvo životního prostředí chce na další peníze lépe dohlédnout. „Budeme chtít znát od těch uchazečů průběh a výsledek celého procesu likvidace kalů, rozhodně nikomu nenapíšeme šek, abychom v polovině procesu zjistili, že zde jsou nějaké problémy,“ tvrdí mluvčí ministerstva Matyáš Vitík.

Ostravské laguny jsou jednou z největších ekologických zátěží v rámci celé České republiky. Podle odborníků je možné, že z nich přes takzvanou milánskou stěnu unikají do okolí škodlivé látky. Kromě možné kontaminace dosud čisté půdy lidi v okolí lagun obtěžuje i zápach, který se z místa šíří. Limity oxidu siřičitého tady byly například  loni v září překročeny 35krát. Že budou Ostravané vedle lagun žít ještě dalších deset let, je jisté. Otazník visí nad dalšími miliardami, které má ekologická zakázka stát. Ministerstvo financí tvrdí, že zatím nemá téměř žádné informace a vše nakonec bude muset schválit vláda.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)