Farnosti otevřely jesličky, v Ostravě-Pustkovci bude živý betlém i v lese

Ostrava - Mnohé farnosti Ostravsko-opavské diecéze otevřely na Vánoce výstavy betlémů a živé jesličky. Školáci ze základní školy v Bolaticích předvedou na sv. Štěpána betlémské události v tamním skanzenu. Scénku o narození Ježíše zahrála skupina dětí na Štědrý den odpoledne v ostravské katedrále a na svátek sv. Štěpána přednesou sbory v kostele sv. Václava vánoční hru Jesličky sv. Františka od skladatele Pavla Helebrandta. V Horní Lomné oživily tamní děti betlém přesně o půlnoci Štědrého dne.

Na Boží hod odpoledne bude živý betlém v Ostravě-Pustkovci. „Putování se koná v blízkém lese, kde organizátoři chtějí lidem na jednotlivých zastaveních předat poselství Vánoc a rozjímání nad myšlenkami z Písma,“ informoval Pavel Siuda z biskupství. Sraz je 25. prosince ve čtyři hodiny odpoledne u vstupu do Plesenského lesa, což je naproti Stavební fakulty Vysoké školy báňské-Technické univerzity, poblíž autobusové zastávky Opavská. Ve stejnou dobu oživne betlém také v Děrném. Vánoční besídku s hrou o narození Ježíše připravily na Boží hod děti z Ostravy-Hošťálkovic, začátek je o půl třetí odpoledne.

Na jesličky, které budou před kostelem ve Stěbořicích 25. prosince, se mohou zájemci těšit od pěti hodin odpoledne. Tématem je kázání Cyrila a Metoděje o Svaté rodině.

Na sv. Štěpána zahrají v Národním sadu ve Štramberku členové divadelních souborů Pod věží, Kotouč a Dětského divadelního souboru hru nazvanou My tře Krále. Doprovázet je bude Tanec skupina Dagmar Jurákové a hudební skupina Ogaři. Živý betlém bude 26. prosince také v Bernaticích u Javorníka.

Výstavy betlémů jsou také v kostele sv. Jiří v Dobré. Od Božího hodu bude v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Bruntále vystavený Bruntálský betlém, který je vyřezaný z lipového dřeva. Lidé si ho mohou prohlédnout až do Nového roku, vždy patnáct minut před nebo po mši. „Putovní výstava vystřihovaných betlémů čeká na návštěvníky kostelů v Horním Benešově, v Neplachovicích a Velkých Heralticích.

Sbírku více než třiceti betlémů vystaví ve dnech 26. až 27. prosince tiskárna Kleinwächter ve Frýdku- Místku v ulici ČSA. „Výstavu zahájí 26. prosince hodinu po poledni biskup František Václav Lobkowicz. Slavnostní událost doplní barokní vánoční hudba v podání Campagnuollo Barok Ansamble z Oder pod taktovkou Martina Jakubíka,“ doplnil Pavel Siuda.