Nejlepší domov pro seniory v ČR je v Odrách

Odry - Nejlepší domov pro seniory v celé České republice funguje v Odrách na Novojičínsku. V každoroční soutěži o Cenu za kvalitu v sociální oblasti zvítězil během čtyř let už podruhé. Podle porotců i vedení krajem spravovaného domova je za úspěchem dlouhodobá práce s personálem a příjemné prostředí.

Z ulice to vypadá spíše jako penzion pro lepší společnost. Domov pro seniory v Odrách je přitom běžným zařízením tohoto typu jako v každém městě. Vlasta Theodorová a její dlouhodobě imobilní dcera Zdeňka bydlí v jednom pokoji už přes 10 let. „Velice se mi tady líbí, protože doma bychom nemohli být,“ svěřila se klientka Domova Odry Vlasta Theodorová. V oderském domově žije celkem 77 seniorů. O 11 z nich se starají pracovníci na oddělení pro lidi s onemocněním demence a Alzheimerovou chorobou. Lada Kolečková nastoupila do dřívějšího domova důchodců na konci 80. let. Tehdy ještě senioři bydleli v osmilůžkových pokojích. „To, co jsme tu měli před 23 lety, to se nedá srovnat s dneškem. Je to o soukromí, o individualitě, o přístupu k tomu uživateli,“ vyzdvihuje kvality domova vedoucí ošetřovatelské a zdravotní péče Lada Kolečková. Oderský domov pro seniory patří spíše k těm menším v kraji. Pokoje jsou maximálně dvoulůžkové, měsíc pobytu vyjde na 8 až 9 tisíc. Cenu za kvalitu v sociální oblasti přitom získal Domov v Odrách už podruhé. „Hodnotitelé vysoce ocenili velmi erudovanou příjemnou atmosféru v domově, který vyniká i tím, že je vždy inovátorem při zavádění, respektive transformaci sociálních služeb,“ tvrdí garantka projektu Cena kvality v sociální péči Jana Bradáčová.

„Mám opravdu kvalitní zaměstnance, kteří jsou opravdu nakloněni různým novinkám a jsou prostě úžasní,“ chválí i ředitelka Domova Odry Miroslava Chodurová. Od počátku roku 2014 domov přejde na město. Šanci na získání třetího titulu by to ale zmenšit nemělo. V pořadníku nejlepšího domova pro seniory v zemi je asi 200 lidí. Asi pětina z nich by přitom potřebovala ubytování hned.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)