Jeseníky jdou zimě naproti. Vlekaři zasněžují svahy

JESENÍKY - Lyžařská střediska v Jeseníkách se pustila do zasněžování svých svahů. Umožnil jim to pokles teplot. Provozovatelé areálů sněhová děla pustili poprvé v této zimní sezoně většinou v pátek večer.

První středisko chce svůj vlek spustit již za týden. Podle šéfa horských záchranářů jesenické hory zatím na přírodní sníh moc spoléhat nemohou. Sněhová děla se naplno spustila například na Ramzové.

„Zasněžujeme od pátečního večera, teploty klesly pod nulu. V případě, že dostatečně mrzne, jsme schopni areál zasněžit za týden. Pokud bude mrznout, budeme mít děla spuštěna. Středisko chceme rozjet určitě před Vánocemi,“ řekla dnes zástupkyně areálu Karla Kubíčková.

V Branné na Šumpersku chce provozovatel spustit vlek v pátek. I tam začali zasněžovat. „Začínáme na jiném místě než obvykle kvůli rozestavěné stavbě, v neděli se ale už přestěhujeme k lanovce. V pátek chceme spustit vlek o délce 400 metrů,“ řekl provozovatel areálu Rostislav Procházka.

Právě Branná i loni spustila vleky jako první, již v polovině listopadu. Sněhová děla spustili v pátek večer i zástupci jednoho z nemodernějších středisek v Jeseníkách v Koutech. „Necháme to puštěné celý víkend. Kdy se areál rozjede, zatím nevíme, před vánočními svátky to ale bude určitě,“ uvedl zástupce areálu Petr Marek.

Podle šéfa horských záchranářů Michala Klimeše Jeseníkům na rozdíl od českých středisek se přírodní sníh zatím vyhýbá. „Nenapadlo téměř nic, leží tady dva až tři centimetry sněhu, není to ani souvislá pokrývka. Teploty se sice v 1000 metrech pohybují pod nulou, ale teplota stále není ideální proto, aby byla sněhová děla plně využita,“ řekl sdělil Klimeš.

S přírodním sněhem podle něj provozovatelé středisek nemohou příliš počítat podle předpovědí ani v příštích dnech. Právě na přírodní sníh přitom spoléhají střediska na Ovčárně i Červenohorském sedle, kde umělé zasněžování nemají.

Potřebují jej i běžkaři. Rozjezd sezony tak bude oproti loňsku pomalejší. První lyžařský vlek se loni rozjel v Jeseníkách 19. listopadu. V Branné na Šumpersku tehdy mohli nedočkaví lyžaři využít za snížené jízdné jednu ze tří tamních sjezdovek.

Lyžařská sezona na horách skončila až na začátku dubna, lyžovalo se ještě o Velikonocích. Nejdéle vydržela v provozu střediska na Ovčárně, na Červenohorském sedle ale i v Petříkově.